Стресът в работата ще расте


Стресът в работата ще расте
Снимка:

693

Свързаният с работата стрес поражда загриженост сред голямото мнозинство от европейската работна сила.

Това алармира Европейско проучване на общественото мнение, съобщават от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA).

Осем от всеки десет души (80%) от активното население в цяла Европа изразяват мнението, че броят на хората, страдащи от свързан с работата стрес, ще нарасне през следващите пет години, а 52% от респондентите очакват, че този показател ще "нарасне рязко".

Тези данни отразяват резултатите от проведеното от EU-OSHA проучване за новите и нововъзникващите рискове в предприятията (ESENER), в рамките на което 79% от ръководителите в предприятията са изразили мнението, че стресът е проблем за техните дружества, което означава, че стресът на работното място е не по-малко важен проблем за дружествата от трудовите злополуки.

Свързаният с работата стрес е едно от най-големите предизвикателства в областта на безопасността и здравето при работа в Европа, което има висока цена за хората и икономическата ефективност.

Наред с горното, резултатите от проучването съдържат констатацията, че голямото мнозинство от европейците (86%) са съгласни, че прилагането на добри практики в областта на безопасността и здравето при работа е необходимо, за да се осигури икономическата конкурентоспособност на дадена страна, като 56% от респондентите изразяват пълно съгласие с това твърдение. Мненията на работещите и неработещите са сходни (съответно 86% и 85% от тези групи изразяват съгласие).

В България е взето мнението на 1 147 души.

69% от интервюираните българи смятат, че стресът на работното място ще се увеличи много в идните 5 години. По този показател България се нарежда на второ място след Гърция.

 59% от хората смятат, че са много или достатъчно добре информирани за рисковете относно безопасността и здравето при работа. Най-добри показатели се отчитат сред работещите на безсрочен трудов договор в предприятия с персонал между 50 и 250 души. По този показател България напълно се доближава до средното ниво за Европа.

По отношение на увереността на работещия, че ако повдигне пред своя пряк ръководител някакъв въпрос, свързан със здравето и безопасността при работа, то едва 38% са силно уверени, че на проблемите ще бъде обърнато необходимото внимание. Най-голяма е увереността на работещите на възраст между 18 и 34 годишна възраст и в големите предприятия с над 250 души персонал.

Финансовата криза и промените в областта на труда водят до повишаване на натоварването на работниците, поради което не е изненадващо, че свързаният с работата стрес заема важно място в мислите на хората, казва д-р Криста Седлачек, директор на EU-OSHA.

Независимо от възрастта, пола и размера на организацията, голямото мнозинство от хората са убедени, че свързаният с работата стрес ще нараства. При това се наблюдават интересни различия между отделните страни по отношение на броя на хората, които очакват свързаният с работата стрес да "нарасне рязко", като най-малко се тревожат например норвежците (16%), а най-разтревожени от нарастването на стреса са гърците (83% от тях са отговорили, че очакват стресът да "нарасне рязко").

Накрая, през Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията проучването констатира, че 87% от представителите на широката общественост в цяла Европа са убедени, че добрите практики в областта на безопасността и здравето при работа имат важно значение за подпомагането на хората да работят по-дълго, преди да се пенсионират (това включва 56% от респондентите, които посочват, че тези практики са "много важни").

Данните от проведено неотдавна проучване Евробарометър показват, че много европейци са готови да водят активен живот в напреднала възраст, но състоянието на безопасността и здравето на работното им място може да не им позволи да продължат да работят до такава напреднала възраст.

Макар че обичайната пенсионна възраст в цяла Европа е 65 години, средната възраст на оттегляне от работната сила през 2009 г. е била около 61,5 години по данни на Евростат.

Според данните от проучването Евробарометър четирима от всеки десет европейци (42%) са убедени, че ще са в състояние да вършат сегашната си работа до и след навършване на 65-годишна възраст, а 17% смятат, че няма да могат да вършат сегашната си работа след навършване на 59-годишна възраст.

 

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички