Свалят цените на лекарствата със законови промени


Свалят цените на лекарствата със законови промени
Снимка:

653

С промяна в два закона - за здравното осигуряване и за лекарствените продукти в хуманната медицина, министърът на здравеопазването Стефан Константинов предлага намаление на цените на лекарствата.

Механизмите той представи днес по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, предаде БТА.

По думите му чрез тях цените на лекарствата ще се върнат към стойностите от 2010-2011 г.

Една от промените е вписване в преходните и заключителни разпоредби, че цените на лекарствата, които НЗОК покрива, няма да надвишават стойностите им от 2010 г.

Предвижда се още НЗОК да договаря отстъпки от предлаганата стойност на лекарствата в позитивния списък, не само за 100-процентово платените медикаменти, които нямат аналог, а за всички.

Друга обсъждана законова промяна е скъсяване на едногодишния срок, в който компаниите са длъжни да посочат намаление на цените на лекарствата си от позитивния списък, ако има такова и в други страни, както и въвеждане на имуществена санкция, ако не спазят това задължение.

От здравното министерство предлагат още увеличаване броя на държавите, с които се сравняват цените на лекарствата от позитивния списък у нас.

В момента в България всяко лекарство от списъка се регистрира на най-ниската цена от всички, които се плащат с държавни средства в 13 европейски страни. Идеята е към тях да се прибавят още три, които са извън ЕС - Македония, Сърбия и Турция.

Константинов посочи, че според направен анализ се наблюдава преразход и завишаване на цените на лекарства за онкоболни, трансплантирани и редки заболявания, които бяха прехвърлени от Министерството на здравеопазването към НЗОК.

От 42 медикамента само при четири НЗОК е заплащала по-ниска цена от здравното министерство.

От НЗОК заявиха, че били наясно от самото начало, че замяната на тръжния с реимбурсния модел ще доведе до увеличение на цените на лекарствата. От касата посочиха, че всички медикаменти с увеличени цени са на лекарства, които не са сами в група.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички