СЗО: Дизеловите изпарения със сигурност са канцерогенни


СЗО: Дизеловите изпарения със сигурност са канцерогенни
Снимка:

761

Дизеловите изпарения не са „вероятно”, а със сигурност канцерогенни, заключи панел от експерти към Световната здравна организация.

Според докладът им, цитиран от ВВС, тези газове определено причиняват заболявания като рак на белия дроб и тумори на пикочния мехур. В проучването са изследвани работници във високо рискови сектори като миньори, железопътни служители и шофьори на камиони.

От СЗО обаче предупреждават, че не само представители на тези професии са застрашени, и всеки трябва да опита да ограничи изложението си на дизелови изпарения.

Международната агенция за изследване на рака, която е звено на СЗО, по-рано водеше тези газове в категорията „вероятно” канцерогенни. Сега те вече се дефинират като доказан причинител на рак, макар че не се предоставя информация колко съществени са заплашващите ни рискове от отделните канцерогени.

В тази доста разнородна група влизат голям брой членове, които трудно ще избегнем в ежедневието си – като слънчевите лъчи например. За опасен, редом с плутония, се изброява алкохолът, а и наглед невинни вещества като дървени стърготини.

Засега не е ясно доколко дизеловите изпарения, на които сме подложени, докато се разхождаме из града, застрашават здравето ни, но според някои експерти тютюнопушенето крие несравнимо по-високи рискове.

 

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички