Таксата при личен лекар остава 2,70 лева


Таксата при личен лекар остава 2,70 лева
Снимка:

768

Министерският съвет прие измененията в закона за здравното осигуряване, с които потребителската такса за посещение при личен лекар няма да бъде обвързана с минималната работна заплата.

Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова, цитирана от БГНЕС.

От 1 май тази година минималната работна заплата стана от 270 на 290 лева, така таксата за посещение при личен лекар, която е 1% от минималната заплата, се вдигна от 2,70 на 2,90 лева.

Миналата година обаче при обсъжданията на ръста на минималната работна заплата правителството реши таксата при личен лекар да не е обвързана с нея, а министрите трябваше да подготвят съответните изменения.

Очаквам Народното събрание да разгледа на първо и второ четене този закон в най-скоро време, каза здравният министър Десислава Атанасова.

Тя очаква промените да бъдат приети до месец.

Евентуалната промяна във финансирането на болниците ще се коментира в следващите месеци, каза председателят на НЗОК Пламен Цеков. Той обясни, че тя ще бъде заложена на принципа на пазара и ще бъдат въведени правила за критерии. По тях ще се преценява доколко една болница е ефективна и спазва задълженията си, договорени с НЗОК.

Да може да има и реални критерии за качеството на болницата, така че в един период от около година и половина, ако кажем, че догодина ще променим правилата да изработим достатъчно надежден механизъм, така че да може касата да прави подбор след тази 1,5 година с лечебните заведение, с които да сключва договор, каза Цеков.

Той се надява да няма лимит на диагнози, но ще има лимит на случаи, спешни или планове.

Това е моята идея - на областно ниво ще бъде това нещо. Болниците, мисля че ще имат критериите, които са заложени за областите, каза управителят на НЗОК.

За да отговори на въпроса колко са излишните болници в София той посочи, че столицата в момента има 9 000 легла, а са и необходими 6 500.

Около 3 000 легла са над норматива, за момента конкуренцията не изхвърля нито един от участниците на болничния пазар, защото механизмът, на финансиране е такъв, че дава възможност на всеки новопоявил се да получава финансиране. Такъв е законът, каза Цеков и подчерта, че доколкото е в правомощията на НЗОК той ще се опита да предложи нов модел на финансиране.

Атанасова, заедно с бившия управител на НЗОК Нели Нешева бяха на откриването на втората голяма частна болница в столицата – Софиямед.

Управител на болницата е бившият здравен министър Михаил Зортев. Болницата се очакваше да бъде открита от премиера Бойко Борисов, но той не дойде.

Според информацията в Търговския регистър основен акционер в новата болница е пазарджишкият бизнесмен д-р Михаил Тиков чрез компанията си "Булфарма" и дъщерната й пазарджишка МБАЛ "Здраве".

Тиков, който беше кандидат за председател на Българския лекарски съюз през 2009 г., притежава верига аптеки в Пазарджик, както и лечебни заведения в Пловдив и Велинград. Чрез няколко от компаниите си той е и един от основателите на фонда "Евроинс - здравно осигуряване" (с предишно наименование "Свети Николай Чудотворец"), който стана 100% собственост на "Еврохолд България" в началото на 2009 г.

И здравният министър, и управителят на НЗОК препратиха към други органи въпросите за това, че собственикът на болницата е разследван. Десислава Атанасова отказа да коментира и информациите, че болницата получава финансиране преди да получи разрешение. Тя посочи, че е станало във време, когато тя не е била министър на здравеопазването.

Според информацията в Търговския регистър основен акционер в новата болница е пазарджишкият бизнесмен д-р Михаил Тиков чрез компанията си "Булфарма" и дъщерната й пазарджишка МБАЛ "Здраве".

Атанасова обеща проверки за дейността на всички лечебни заведения - дали отговарят на стандартите, дали оказват спешна помощ и дали имат достатъчно апаратура и специалисти.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички