Вдигат заплатите на лекарите и мед. сестри


Вдигат заплатите на лекарите и мед. сестри
Снимка:

949

Синдикати и работодатели подписаха днес Колективен трудов договор в отрасъл здравеопазване, предаде  БГНЕС.

В договора е заложено увеличение на началните основни заплати и увеличение на допълнителните трудови възнаграждения на работещите в лечебните и здравните заведения.

С 20% се вдигат заплатите на медицинските сестри и с над 10% тези на лекарите.

Предвижда се увеличение на допълнителното заплащане за нощен труд от 50 ст. на 1 лв. за всеки час, както и увеличение на парите на част за тези, които са "на разположение" от 20 на 50 стотинки за всеки час.

В новия КТД е записано, че ръководствата на лечебните заведения, които нямат финансовата възможност да въведат новите начални основни заплати да увеличат допълнителните трудови възнаграждения, да могат да обяснят тази своя невъзможност пред отрасловия съвет за тристранно сътрудничество. В случай на спор по КТД отрасловият съвет ще взема решение по случая.

Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов обясни, че 60% от здравните заведения със сигурност ще успеят да изпълнят изискванията на колективния трудов договор, 30% са под въпрос, а 10% от здравните заведения няма да успеят да се справят.

"Подписването на текста гарантира, че увеличенията на заплатите би трябвало да се състоят", обясни д-р Димитър Димитров, председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването.

Кокалов и Димитров засегнаха днес и други важни теми в сферата на здравеопазването. Вицепрезидентът на КНСБ припомни, че предстои да бъде подобрена методиката за остойностяване на клиничните пътеки. В стойността на клиничните пътеки влизат разходите за издръжка на болничните заведения и това трябва да се имат предвид, подчерта Иван Кокалов. Димитров пък коментира, че е крайно време да има между областно преструктуриране на болничната помощ.

Споразумението за колективния трудов договор в здравеопазването трябва да влезе в сила със задна дата от 1 юли 2012 г.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички