Всеки пациент със здравно досие


Всеки пациент със здравно досие
Снимка:

643

Всеки пациент у нас ще има здравен ЕГН. Стартът на досиета ще бъде даден най-късно до 15 октомври, обяви пред в. "Стандарт" управителят на здравната каса д-р Пламен Цеков.

В онлайн картоните лекарите ще вписват резултати от клинични и лабораторни изследвания на здравноосигурените, ще се качват рентгенови снимки и други образни изследвания, ще се отбелязва приложената лечебна схема, продължителността на болничния престой, епикризата, последващата рехабилитация.

Всеки пациент ще получи персонален код, с помощта на който ще отваря досието си и от домашния си компютър.

Докторите ще влизат в личната база данни само с разрешението на пациента. След като запишат медицинската информация и затворят досието, лекарите няма да могат да променят заложената информация. Досието ще дава възможност и за контрол на качеството на медицинските услуги, обясни д-р Цеков.

Така вече ще може да се проследи във времето кой от лекуващите лекари е сбъркал диагноза.

На първо време в здравното досие ще пишат само лекари и клиники, които имат договор с НЗОК. На по-късен етап и медиците, които преглеждат на частно, ще бъдат задължени да попълват данни за болните.

Пациентските досиета са с висока степен на защита, увери д-р Цеков. Базата данни ще се събира на специален софтуер в касата и IT специалистите ще получават сигнали в случай, че има нерегламентиран достъп в личното здравно досие.

Догодина ще стартират и електронните здравни рецепти, които ще дават информация какви лекарства предписват и отпускат лекарите и фармацевтите в реално време. Още с въвеждането на онлайн рецепти в други страни на ЕС количеството на изписваните медикаменти е спаднало с 10%.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички