Здравната каса ще договаря отстъпки за всички лекарства


Здравната каса ще договаря отстъпки за всички лекарства
Снимка:

557

До месец здравната каса ще може да договаря отстъпки за всички лекарства.

Промените в наредбата са най-бързата възможна промяна, съобщи здравният министър Десислава Атанасова след среща с представители на фармацевтичната индустрия и НЗОК.

Тя подчерта, че до момента съществуват само предложения, а не крайни решения.

НЗОК вече ще може да договаря отстъпки и за генеричните лекарства, които плаща частично, се споразумяха участниците в срещата в здравното ведомство. Сега касата договаря отстъпки за 188 от 1570-те медикамента, които плаща напълно или частично. Чрез този механизъм, в изминалите два месеца, са договорени икономии от 4 млн. лева.

Сред предложеното от здравния министър е създаването на специализирана комисия по реимбурсирането, създадена съобразно закона за администрацията или закона за политиката на лекарствените продукти в хуманната медицина, информира Кросс.

По настояване на фармацевтичната индустрия в случай, че такава държавна комисия бъде създадена, крайна инстанция по въпросите на реимбурсирането ще бъде комисията по прозрачността, в която в момента се разглеждат всички молби и жалби свързани с реимбурсирането.

Министър Атанасова съобщи още, че е обсъдено да се промени обхватът на държавите, с които България реферира цените на лекарствата, но вероятно те няма да бъдат извън ЕС. Предстои обсъждане на процента на надценката за търговците на едро и на дребно на лекарствата.

Срокът за реферирането на цените с тези държави да бъдат 6 месеца, а не една година, както е сега, предлага още новият здравен министър, като се обсъди дали производителите биха могли да определят цена един път годишно. Реферирането на лекарствата да става само за тези, които са регистрирани в позитивни листи и се изплащат в обществени фондове в пет други държава, а не в три, както е сега.

Атанасова заяви, че ще поиска среща с Асоциацията на търговците на едро, за да се договорят с какви проценти могат да се намалят техните надценки на лекарствата.

От своя страна от фармацевтичния бранш настояват за прозрачност на разходите, които заплаща здравната каса, като предложиха да има възможност да се подава информация за разходите дори и по диагнози. Предложението е това да се случва на сайта на Здравната каса, обясни още Атанасова.

По време на срещата въпросът с ДДС-то върху лекарствата не е бил обсъден.

Междувременно вчера Синята коалиция поиска Сметната палата да извърши цялостен одит на действията на Министерството на здравеопазването по разходването на финансови средства за централни доставки на лекарства.

В ревизията те включват и здравноосигурителните плащания на НЗОК за лекарства за домашно лечение, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели и разходването на предоставените трансфери на Министерството на здравеопазването от НЗОК за заплащане на лекарствени продукти и медицински изделия за периода 2005 г. – 2011 г.

Вносителите посочват, че лекарствената политика в България е важен елемент от системата на здравеопазването, за финансирането, на който се ползват повече от 20% от публичните средства в сектора.

Според тях извършването на одит от Сметната палата е необходимо за идентифициране на проблемите, свързани с неправилно и нецелесъобразно финансиране. Този одит има за цел да доведе до изграждане на нова лекарствена политика в полза на пациентите и до пресичане на корупционни практики, отбелязват още в мотивите си сините.

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички