Здравният министър: Нормално е и на спортните обекти да не се пуши


Здравният министър: Нормално е и на спортните обекти да не се пуши
Снимка:

5723

"Няма да бъде увеличаван щатът на здравните инспектори, които ще следят дали се спазва пълната забрана за тютюнопушене на обществени места." Това обяви в предаването "Неделя" 150 на БНР министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Тя обясни, че техният брой в момента е 600 и за момента той е достатъчен.

"Аз мисля, че за всички е ясно – и за собственици, и за посетители на заведенията, че от 1 юни забраната важи, тоест на закритите обществени места и някои открити не трябва да се пуши, така че всеки поема личната си отговорност, когато нарушава закона. Но редно е гражданското общество да подходи по друг начин – не да го плашим със санкции, а да знае, че това е европейският модел, че така ще се намали тютюнопушенето и е важно за опазване на здравето на хората".

Помолена да коментира дали на футболни срещи ще се правят проверки от страна на инспекторите от регионалните здравни инспекции, министър Атанасова каза, че е нормално и на спортни обекти да има такава забрана.

Тя отново призова санкциите да останат по-назад, а всеки сам да си прецени личната и гражданската си отговорност към обществото, "тоест, след като е забранено със закон, не бива да се прави”.

Относно свършеното от нея за двата месеца на поста, здравният министър припомни, че вече не съществува лимит на парите на Фонда за лечение на деца в чужбина. "В момента деца, които не могат да се лекуват в България поради спецификата на своите заболявания, поради липса на медицински специалисти или апаратура, могат да го правят в чужбина и Министерски съвет е одобрил това решение". По думите й Фондът за лечение на деца в чужбина работи много интензивно. Има много деца, които се нуждаят от такова лечение, и за това всяка седмица комисията заседава и случаите на одобрените деца, които ще заминат за лечение в чужбина, са много.

Редактор: Яна Баярова

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички