Здравното ведомство очаква цигарени войни по морето


Здравното ведомство очаква цигарени войни по морето
Снимка:

566

За разлика от миналото лято, през този сезон се очертава драма по родните плажове, заради очакваните различия между пушачи и непушачи.

Плажовете са открити обществени места, така че реално не ги засяга закона, но това няма да спести драмите, каза в сутрешния блок на Би Ти Ви Димитър Димитров, директор на дирекция "Обществено здраве", МЗ.

Едните ще настояват пред здравните инспектори, че плажът е открито място, а противниците ще апелират, че това все пак е обществено място, където се събират и много деца, посочи той.

Подобна е ситуацията и около откритите басейни в частните хотели по Черноморието. Дали тук ще се пуши също има дилема за хотелиерите. Някои от тях обмислят да въведат пълна забрана заради чуждестранните си гости.

Не така стоят нещата при откритите крайбрежни заведения. За тях забраната за пушене не важи. Някои от плажните барове, които са полузакрити, имат статут на открито заведение и клиентите им могат да пушат спокойно. В закона обаче няма понятия като „полуоткрити", „лятна градина" или „полузатворени пространства", което допълнително обърква инспекторите.

Забраната за тютюнопушене в закрити обществени пространства е в сила вече 12 дни. Оказва се обаче, че законът не е дал ясна рамка за това какво значи терминът "на закрито".

В заведения с две стени, например, инспекторите позволяват да се пуши, а с три - не.

Единствено съдът може да каже дали нашите препоръки са правилни, посочи Димитров.

Що се отнася до офисите, задължение на собствениците или управителите на фирмите е да забранят пушенето в сградата и да следят забраната да се спазва.

Контролът, който налагаме, не е всемогъщ. Ако някои реши да шикалкави, не можем да му попречим, заяви Димитър Димитров.

Броят на проверяващите никак не е малък, но без полиция те не могат да глобяват. Затова здравните власти са изправени пред дилемата колко полицаи да командироват, така че здравните инспектори да вършат работата си ефективно.

 

  • Етикети:

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички