1,4% растеж на БВП на България тази година, 2% следващата


1,4% растеж на БВП на България тази година, 2% следващата
Снимка:

500

1,4% растеж на българската икономика през тази година и 2% през следващата прогнозира Европейската комисия в зимните си прогнози за икономическото развитие на ЕС. За 2012-та година оценката е за 0,8% растеж на нашия БВП.

Според европейските специалисти двигател за възстановяване на нашата икономика ще е вътрешното търсене. За сметка на това износът ни ще е тежкия воденичен камък, който ще спъва растежа през тази година, а през следващата ще влияе негативно в по-малка степен.

Финансовият сектор се очаква да допринесе положително за растежа. Данни за банковия сектор, публикувани през последните дни, показват продължаване на тенденцията за спад на лихвите, както по депозитите, така и по кредитите. Очаква се това да доведе до слаб растеж на кредитите и да подкрепи инвестициите в управлението.

Потреблението на домакинствата ще нарасне още през 2013 година и 2014 година, ако продължи нарастването на реалните доходи и постепенното възстановяване на доверието на домакинствата. Инвестициите първоначално ще бъдат движени от държавните проекти, финансирани от ЕС. Инвестициите в частния сектор се очаква постепенно да нараснат от сравнително ниските си нива след кризата в съответствие с възстановяването на икономиката и подобряването на финансовата среда.

Най-големият риск, който може да доведе до понижаване на инвестициите, е свързан с настоящия положителен импулс в потреблението на домакинствата. Той може да се преобърне, тъй като пазарът на труда в България и усещанията на домакинствата са все още нестабилни и са свързани със сътресенията в еврозоната.

От друга страна износът може да се развие по-благоприятно, ако миналите тенденции на увеличаване на акциите на световните пазари се възстановят.

Въпреки че скромният растеж на БВП, пазарът на труда остана слаб като заетостта намаля с над 4% през 2011 и с близо 2% през 2012. Безработицата надвиши 12% от трудоспособното население в края на миналата година.

Очаква се пазарът на труда да постигне съвсем леко възстановяване през 2013 и 2014. Макар тенденциите за заетост да са слаби, растежът на заплатите и разходите за труд бяха сравнително високи и се очаква да продължат бързо да нарастват. ЕК прогнозира безработица от 12,2% през 2013 и 11,9% през 2014 г.

Комисията предвижда, че износът ще се възползва от очакваното постепенно възстановяване на пазарите в ЕС през 2013-2014 г., но вносът ще нараства още по-бързо заради съживяването на потреблението на домакинствата и инвестициите. ЕК очаква дефицитът по текущата сметка да намалее до 2% от БВП до 2014 година.

Очакваният от ЕК растеж за нашата икономика е над средно ниво за ЕС - то е 0,1% през тази година и 1,6% през следващата. Най-голям растеж през тази година се предвижда за Латвия - 3,8% за тази година и 4,1% за догодина. Най-зле пък е Кипър - свиване от 3,5% през тази година и от 1,3% през следващата.

Северните ни съседи от Румъния се радват на по-добри перспективи от нас - ЕК прогнозира 1,6% растеж за тях през тази година и 2,5% догодина. През 2012-та година оценката е за 0,2% растеж.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички