16 мерки в подкрепа на бизнеса предвижда Орешарски


16 мерки в подкрепа на бизнеса предвижда Орешарски
Снимка:

829

Намаляване на лицензионните режими с над 100 само за година, бързо връщане на ДДС и заплащане на лихва от държавата при забавяне, по-ниски административни такси. Това са само част от 16 много важни хода за бизнеса, направени от кандидата на БСП за премиер Пламен Орешарски в неговата програма, предаде БГНЕС.

Мерките са описани в писмо от четири страници, съобщи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред вестник "Преса". "Смятам да предложа назначаването на министър на администрацията и добрата бизнес среда", информира предприемачите Орешарски. И допълва, че този член на правителството ще се занимава "както с оптимизиране на администрацията, така и с облекчаването на регулаторните режими и с намаляването на таксите".

Модерна, реформаторска и прозрачна политика обещава на бизнеса кандидат-премиерът на БСП. Той уверява работодателите, че валутният борд ще остане като гаранция за стабилността и предвидимостта на българската икономика. "Ще запазим въведените през периода 2005-2009 г. данъчни ставки за бизнеса -10% корпоративен данък, 5% данък върху дивидент, 0% налог върху капиталовите печалби и върху печалбата за дружествата със специална инвестиционна цел", съобщава Орешарски. Той поема и ангажимент за намаляване на социалните осигуровки в контекста на пенсионната реформа. Орешарски обещава незабавно да бъдат анализирани и да отпаднат всички лицензионни режими, които спъват развитието на бизнеса. Според него само за година биха могли да се зачеркнат над 100 такива ограничения. Предстои и проучване на административните такси и намаляването им, както препоръчва ЕК - наполовина.

Според финансиста, който вече получи проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Росен Плевнелиев, ще бъдат въведени еднакви критерии за обществените поръчки във всички министерства. В оценителните комисии се предвижда задължително участие на външни членове. Гаранциите на онези, които не са спечелили, ще бъдат връщани до 3 дни.

Мерките са част от екшън плана на Орешарски за първата година от управлението му. Те целят моментално подобряване на бизнес средата у нас и затова ще бъдат посочени и срокове за изпълнението им.

Вчера, 26 май, в червената централа за последни доуточнения по обявените програмни намерения дойдоха Йордан Цонев, д-р Хасан Адемов, Искра Михайлова и д-р Нигяр Джафер от ДПС. С тях са се срещнали Михаил Миков, Янаки Стоилов, Георги Пирински и Росен Карадимов. В същото време Станишев и Орешарски правили последен оглед на политико-експертния състав на кабинета. ДПС няма никакви квоти в правителството, заяви Йордан Цонев.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички