30 милиарда евро потичат към ЦИЕ


30 милиарда евро потичат към ЦИЕ
Снимка:

422

Три големи международни банки за развитие обявиха инвестиционни планове за над 30 милиарда евро (38 милиарда долара), целящи да стимулират икономическия растеж в Централна и Югоизточна Европа в периода 2013-2014 г., включително България.

Световната банка, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие съобщиха в комюнике, че инвестицията е "пряк отговор на продължаващите последици от проблемите в еврозоната върху икономиките на развиваща се Европа", предаде АФП.

Трите банки се споразумяха за нов съвместен план за действие, целящ да подкрепи възстановяването на икономиката и растежа в Централна и Югоизточна Европа.

"Планът за действие, пряк отговор на продължаващите последици от проблемите в еврозоната за икономиките на развиваща се Европа, включва съвместни ангажименти за над 30 милиарда евро за периода 2013-2014 г.".

Планът цели да съживи растежа в региона, като подкрепи инициативите в частния и държавния сектор, включително инфраструктурата, корпоративните инвестиции и финансовия сектор, каквото подобна програма направи за Централна Европа.

Програмата от 2010 г. възлизаше на 24,5 милиарда евро за период от две години, като резултатите превишиха първоначалните цели, се казва в съобщението. Европейската инвестиционна банка ще осигури 20 милиарда евро по новия план, главно под формата на дългосрочни заеми за държавния и частния сектор. Те ще са насочени към приоритетни области като малки и средни предприятия, възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност, иновации и конвергентност.

Други 6,5 милиарда евро ще дойдат от Световната банка, която отбелязва, че дълговата криза продължава да "застрашава растежа и работните места, особено в Централна и Югоизточна Европа". Европейската банка за възстановяване и развитие, създадена да помага бившите комунистически страни в Източна Европа да осъществят прехода към пазарна икономика, ще предложи 4 милиарда евро.

Предложените средства ще бъдат използвани от Албания, Босна и Херцеговина, България, Чехия, Хърватия, Естония, Македония, Унгария, Косово, Латвия, Литва, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички