315 милиона лева е невъзстановеното ДДС до края на юни 2013


315 милиона лева е невъзстановеното ДДС до края на юни 2013
Снимка:

629

Към края на миналият месец, с дата 30 юни 2013 година, невъзстановеното ДДС възлиза на 315 милиона лева, обяви министърът на финансите Петър Чобанов, цитиран от Агенция Крос.

Работим активно по нова услуга на НАП за автоматично предоставяне на информация по електронен път на лицата за настъпили промени в данъчно-осигурителната им сметка. Още от самото начало изразих тревоги за рискове, които се наблюдават по изпълнение на приходите тази година. Тогава казах, че рисковете за неизпълнение на приходната част са от около 1 млрд. лв. При едно намаление на БВП с 1.5 млрд. лв. е ясно от там, че ситуацията предизвиква възможности за сериозни опасения, заяви финансовият министър.

Той уточни, че мерките, които предлага министерството ще бъдат обсъдени с бизнеса и общините.

Мерките предвиждат намаляване на административната тежест за бизнеса чрез анализ на всички проблеми и евентуално предложения за законодателни промени. Мерките включват и въвеждане на нова електронна услуга на НАП за автоматично предоставяне на информация по електронен път на лицата за настъпили промени в данъчно-осигурителната им сметка. Друга група мерки са свързани с намаляване на обема на документацията, изискван от НАП и Агенция „Митници" при извършване на проверки и ревизии.

Финансовият министър каза още, че от днес лимитите на министерствата по някои видове разходи са намалени с 5%. Така по думите му ще се освободи буфер от около 60 млн. лв.

Според него една от причините за проблемите в неизпълнението на приходната част на бюджета е изчерпването на резервите в централния бюджет.

Имаме едно доста голямо старание, чрез постановления на МС, особено при правителството на Бойко Борисов, тези средства да бъдат преразпределени. Най-голямо преразпределение има към МРРБ за над 130 млн. лв. Някои приличат на предизборни. Няма как да отложим тези плащания, защото договорите по повечето от тях вече са сключени, каза още министър Чобанов.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички