Ал Гор гушна 98 млн. долара от борбата с глобалното затопляне


Ал Гор гушна 98 млн. долара от борбата с глобалното затопляне
Снимка:

698

През миналата седмица вестник Вашингтон Поуст публикува статия, в която разказва за свръхуспешното инвестиране на бореца срещу глобалното затопляне Ал Гор в „зелени” фирми през последните три и половина години.

В статията се разказва как през 2008 година на конференция Ал Гор убеждава бизнес лидери и учени, че ако сега не се вземат мерки и не се инвестира в „зелени” компании, ще се изпусне моментът, когато все още може да се спаси планетата.

Но освен със зелени проекти през 2008 година Ал Гор се занимава активно и с политика, като събира дарения за предизборната кампания на Обама и успява да внесе в касичката му около 1 милион долара. И отплатата не закъснява – 14 зелени компании, в които Ал Гор има дялово участие, получават от бюджета 2,5 милиарда долара безвъзмездни субсидии, данъчни облекчения и гарантирани от държавата нисколихвени заеми.

Не се знае колко от тези 2,5 милиарда долара са се върнали обратно в касичката на Обама за новите избори, но Ал Гор е сложил в джоба си повече от 98 милиона чиста пара (самият вестник Вашингтон Поуст е сред най-твърдите привърженици на Обама измежду печатните медии, така че в случая няма как да става въпрос за политическа предизборна агитация).

Естествено през всичките тези години Ал Гор винаги е твърдял, че прави всичко съвсем безкористно и не за пари. Въпреки че според вестника той прибира и по 175,000 долара за всяка изнесена от него реч на тема спасяването на планетата от глобалното затопляне.

Между другото това далече не е единственият подарък, направен от Обама на неговите „зелени” спонсори. Преди около година и половина избухна скандал с фирмата Solyndra, която получи 535 милиона долара гарантиран от държавата нисколихвен заем, и то както се оказа при разследването, даден въпреки писмените предупреждения от финансистите, че компанията е в много съмнително финансово състояние. Естествено скоро след получаването на парите Solyndra фалира и парите изчезнаха, а собственикът с мажоритарно дялово участие отново се оказа крупен предизборен спонсор на Обама.

Впрочем цената на нашия ток съвсем наскоро също бе повишена с 13%, за да се плати на „зелените” инвеститори. Дали някоя наша медия ще се осмели някога да напише кой и с колко се е облажил от това увеличение?

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички