Америка преизбра Обама


Америка преизбра Обама
Снимка:

536

Демократът Барак Обама надви болезнено своя републикански съперник Мит Ромни и ще изкара още един мандат в Белия дом, съобщиха американските телевизии.

Демократът спечели в ключовите Охайо, Мичиган, Ню Хемпшир и Уисконсин. Той триумфира още в Мейн, Масачузетс, Роуд Айлънд, Кънектикът, Ню Джърси, Делауеър, Мериленд, Вашингтон (Окръг Колумбия), Пенсилвания, Ню Йорк, Илинойс, Калифорния, Хаваи, Вашингтон и Ню Мексико.

Пътят беше дълъг, но ние знаем, че най-доброто за САЩ предстои, заяви Обама в първото си обръщение след преизбирането си за втори мандат.

Той благодари на всички, които гласуваха на изборите, заявявайки, че техният глас е бил чут.

"Благодаря на вицепрезидента Джо Байдън, той е най-добрият вицепрезидент, за когото някога съм можел да мечтая".

Обама не пропусна възможността да се обясни в любов на съпругата си Мишел. Той благодари и на дъщерите си Саша и Малия и заяви, че се гордее с тях.

Обама заяви, че се връща в Белия дом по-решителен и по-вдъхновен от всякога. "В идните месеци ще работя с лидерите на всички партии, за да отговорим заедно на предизвикателствата, пред които сме изправени", заяви Обама и допълни, че е необходимо да се постигне компромис за разрешаването на големите проблеми пред страната.

"Сега е време за действия, а не за политика", посочи той. "Това, което прави Америка велика е разбирането, че имаме обща съдба, че всички имат задължения един към друг", отбеляза американският президент и благодари на обикновените хора, които са го направили по-добър президент чрез своите лични истории.

"Днес, въпреки трудностите, които изживяваме, никога не съм бил изпълнен с по-голям оптимизъм за бъдещето на Америка и ви моля да запазите този оптимизъм. Вярвам, че всеки един, независимо кой е, откъде идва, какъв е цветът на кожата му, дали е азиатец или испаноговорящ, дали е с правилна или обратна сексуална ориентация, може да успее в тази страна. Живеем в най-великата страна на Земята", завърши обръщението си Обама.

Настоящият стопанин на Белия дом има голяма заслуга и за преодоляване на икономическата криза, завещана му от предишната администрация. На първо място беше приет пакет с икономически стимули на стойност 700 милиарда долара. Оказана бе финансова помощ на изпитващите криза автомобилни и банкови гиганти.

Всичко това засили ролята на държавата в икономиката, което не се приветства от републиканските опоненти на Обама. Но доказателство за неговия успех са следните факти: икономиката на САЩ излезе от рецесия и вече няколко поредни тримесечия регистрира икономически растеж; големите финансови институции на Уолстрийт, които се възползваха от помощта, вече връщат или са върнали парите, отпуснати им от държавата.

Венец на вътрешната и икономическа политика на Обама е приемането на здравната реформа.

Въпреки постигнатите успехи по време на мандата му (2009 до днес), САЩ продължават да страдат от висок бюджетен дефицит, надхвърлящ 1 трилион долара, и сравнително висока безработица.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички