Американският град Стоктън обяви фалит


Американският град Стоктън обяви фалит
Снимка:

521

Стоктън стана снощи най-големият американски град, който обявява фалит, съобщава в. "Фигаро", цитиран от БГНЕС.

Неспособен да изпълнява финансовите си задължения, градът с население от 300 000 души, намиращ се на средата на пътя между Сакраменто (столица на щата Калифорния) и Силиконовата долина (бастион на високотехнологичната индустрия) се постави под защитата на глава 9 от Закона за фалитите.

"Целта на закона е да се избегне неконтролируем хаос. Обявяването на фалит е равносилно на натискане на бутон "пауза", за да се запазят услугите непокътнати и да се осигури структура, предотвратяваща съдебно преследване", заяви председателят на Общинския съвет в града Боб Деис.

Започналите през последните три седмици преговори в общината с нейните 18 кредитори за постигане на финансово споразумение се провалили. В последните три години властите въвели драстични бюджетни ограничения в размер на 90 милиона долара в опит да върнат бюджетното равновесие. В бюджета на града има дефицит от 26 милиона долара.

Още преди обявяването на фалит Стоктън се ползваше с лоша репутация. Градът заема второ място в националната класация за изземване на недвижими имоти, а безработицата е една от най-високите в Калифорния - 16%.

Някои от кварталите му, в които няма нито един жител, се превърнаха в зони на анархия, където се развива престъпна дейност. Между 2009 и 2010 г. тя е нараснала с 50%.

От януари насам са били извършени 30 убийства (спрямо 56 за 2010 г. и 58 за 2011 г.). Малко от извършителите са арестувани. В последните три години общината е уволнила 25% от полицаите, 30% от пожарникарите и 40% от останалите служители заради невъзможност да им изплаща заплати.

Положението в града станало толкова плачевно, че сп. "Форбс" обявяваше Стоктън за "най-отвратителния град в Америка" в две последователни години.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички