Ами ако Гърция наистина напусне еврозоната?


Ами ако Гърция наистина напусне еврозоната?
Снимка: Getty Images/Guliver

1473

Макар че преди време гръцкият премиер Алексис Ципрас да заяви, че не предвижда излизане от еврозоната за Гърция, противопоставянето между Атина и Брюксел пак направи тази мярка вероятна. Но какви биха били последиците, ако Гърция наистина напусне валутния блок, пита Бен Чу, икономическият редактор на Independent.

„За Гърция би последвала незабавна финансова криза и нова дълбока рецесия. Тя вероятно ще започне да печата собствена валута, за да плаща на заетите на държавна служба. Гръцките банки ще изгубят достъпа си до финансиране от ЕЦБ. За да спре колапса на институциите Атина ще трябва да наложи контрол върху изнасянето на капитали от страната. Стойността на новата гръцка валута ще бъде много по-ниска от еврото. Това ще доведе до срив на жизнения стандарт на гърците и повишаване на цените на вносната продукция. Гърците , които имат дългове в чужбина и трябва да ги плащат в евро ще изпаднат в затруднено положение. Ще има множество фалити.

Новата, по-слаба гръцка валута , обаче, ще направи Гърция конкурентноспособна на пазара. Туристическата индустрия ще отбележи незабавен растеж. Някои експерти смятат, че след период на неизбежна икономическа болка, Гърция ще се възстанови. Но това определено не е ясно.

В Европа вероятно част от инвеститорите може да се изтеглят от потенциално уязвимите страни-членки на еврозоната , като Португалия, Испания и Италия. Въпросът е до колко тежки ще бъдат тези щети?“, пише Бен Чу.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички