Андерс Борг: Гърция няма да оцелее в еврозоната


Андерс Борг: Гърция няма да оцелее в еврозоната
Снимка:

472

Гърция може да напусне еврозоната през следващите шест месеца.

Това прогнозира министърът на финансите на Швеция Андерс Борг по време на конференция на Международния валутен фонд (МВФ) в Токио, съобщава "РБК Дейли".

Мнозинството от анализаторите са съгласни, че вероятността за излизането на Атина от валутния съюз все още е висока, въпреки че се отбелязва решимостта на ръководството на ЕС да се бори за целостта на еврозоната.

Напълно вероятно е Гърция да напусне валутния съюз. Ние не трябва да изключваме възможността това да стане в близките шест месеца”, каза Андерс Борг.

Шведският финансов министър отбеляза недостатъчната конкурентоспособност на гръцката промишленост и добави, че трудно може да си представи как в Атина ще успеят да разрешат проблемите си и да проведат нужните реформи.

Андерс Борг е известен със своя песимизъм по отношение на перспективите на Гърция в състава на еврозоната. През септември той заяви, че Атина може да напусне валутния съюз до края на годината и посъветва европейските банки да се подготвят за подобно развитие на събитията.

Заедно с това Борг смята, че излизането на Гърция няма да има съществено влияние върху финансовата система, тъй като практически всеки разбира „накъде духа вятърът”.

Мнозина експерти и икономисти споделят опасенията на шведския министър за съдбата на Гърция, но отбелязват, че последните стъпки на Брюксел до известна степен са намалили напрежението на ситуацията, посочва Фокус.

Експертът от „Ситигруп” Юрген Мичел в свой анализ оцени вероятността за излизането на Гърция от еврозоната през следващите 18 месеца на 60%. По-рано той прогнозира, че подобно развитие на събитията е с вероятност 90%. По думите на Мичелс на неговата оценка е повлияла промяната на позициите на ръководството на страните от ядрото на европейския валутен съюз.

Представителите на „тройката” кредитори (ЕК, ЕЦБ и МВФ) по-рано подновиха преговорите с Атина за отпускането на пореден кредитен транш, след като коалиционното правителство на Андонис Самарас съгласува съкращения на държавните разходи с още 13,5 милиарда евро.

Окончателната оценка на усилията на властите в Гърция за провеждане на икономическите реформи и намаляването на бюджетния дефицит трябва да бъде дадена по време на срещата на лидерите на ЕС на 18-19 октомври. Мнозина от тях, включително канцлерът на Германия Ангела Меркел, са уверени, че Гърция не трябва да се отказва от еврото.

Шведският финансов министър също не отрича, че политиците правят всичко възможно, за да не допуснат разкола на валутния съюз. „Сигналите, които получавам от другите европейски страни, както и от ЕЦБ, говорят за това, че всички те виждат проблемите и искат да им намерят решение”, подчерта Борг.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички