Австрия на път да даде информация на ЕС за банковите си влогове


Австрия на път да даде информация на ЕС за банковите си влогове
Снимка:

582

Възможно е Австрия да предприеме радикална стъпка в рамките на няколко седмици и да предостави на останалите страни от Европейския съюз информация за банковите влогове на техни граждани в алпийската държава, предаде Ройтерс.

Канцлерът Вернер Файман се надява това да стане преди 22 май, когато основна тема на срещата на върха на ЕС ще бъде битката срещу укриване на данъци, струващо на общността около 1 000 милиарда евро на година. В интервю за ORF Файман омаловажи потенциалния негативен резултат от стъпката върху банковия сектор на страната си с думите: "Много по-голям удар върху икономиката на страната ни ще бъде да се сдобием с репутацията, че защитаваме измамите. Австрийците не го намират за необходимо, говорих с директори на банки, които са на същото мнение." Виена очаква реципрочна информация от европейските страни.

Австрия е последната крепост на банковата тайна в ЕС. В момента в австрийски трезори граждани на страни от ЕС държат 35 млрд. евро (1/10 от общите депозити), а изобщо чужденците имат авоари от 53 млрд. евро, сочи централната австрийска банка.

Виена ще започне разговори с европейските си партньори по въпроса идната седмица.

Австрия поставя условия за евентуалното си съгласие да разкрие евротитулярите на сметки в свои банки. Виена се надява, че ако мерките за обмен на информацията в рамките на ЕС бъдат приети, в нейните трезори да се завърнат около 1 млрд. евро, които австрийците държат навън.

В същото време финансовият министър Мариа Фектер призова Великобритания и САЩ да не се двоумят да започнат битка срещу прането на пари и да посегнат на "данъчните оазиси" в собствения си заден двор.

Австрия гарантира оставането на банковата тайна за влоговете на свои граждани.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички