Банка за 1 евро


Банка за 1 евро
Снимка:

478

Френската "Креди Агрикол" е готова да се избави от своя гръцки клон "Емпорики" за символична сума, коментира "Ведомости".

"Креди Агрикол" се изтегля от гръцкия пазар, след като загуби шест години в експанзия в тази страна. Третата по големина на активите гръцка "Алфа Банк" се съгласи да купи нейното дъщерно дружество "Емпорики" за 1 евро.

Сделката, която трябва да приключи до края на годината, ще изяде 2 милиарда евро от печалбата на "Креди Агрикол" през третото тримесечие. Преди приключването на сделката "Креди Агрикол" ще отдели за "Емпорики" допълнителен капитал в размер на 2,85 милиарда евро в добавка към 2,3 милиарда евро, които гръцката банка получи през юли.

Кредитната линия от 1,4 милиарда евро "ще бъде гарантирана под формата на качествени финансови активи, избрани от "Креди Агрикол", се казва в изявление. "Емпорики" ще върне тези пари на три транша в течение на две години.

"Креди Агрикол" разглежда също така възможността да купи активи на "Емпорики" и "Алфа Банк" и възнамерява да изкупи конвертируеми облигации на "Алфа Банк" за 150 милиона евро.

Сред френските банки именно "Креди Агрикол" имаше най-големи инвестиции в гръцката икономика. Дълго време основната функция на банката, основана през 1894, беше обслужването на земеделските стопани. Но през 2006, когато френският пазара вече беше наситен, а гръцката икономика демонстрираше добри резултати, тя купи "Емпорики" за 2,2 милиарда евро. Гръцката финансова институция е най-малката сред петте най-големи в родината си, пише "Блумбърг". Инвестицията се оказа неуспешна – само през 2007 "Емпорики" приключи с печалба, през останалото време беше на загуба. Общите загуби, които гръцката банка донесе на "Креди Агрикол", възлизат към юни на 5,7 милиарда евро.

"Креди Агрикол" получи три предложения за покупката на "Емпорики". Освен "Алфа Банк" заявки подадоха "Юробанк Ергасияс" (собственик на българската Пощенска банка) и Националната банка на Гърция (собственик на Обединена българска банка; да не се бърка с Централната банка на южната ни съседка). За двете седмици, през които се водеха преговори, акциите на "Креди Агрикол" поскъпнаха с 20%.

Още една френска банка "Сосиете Женерал" (собственик на българската Експресбанк) води ексклузивни преговори за продажбата на своя дъщерен клон в Гърция – Geniki. Купувач ще бъде "Пиреус банк", която също работи на българския пазар.

БГНЕС припомня, че продажбата на "Емпорики" засегна и нашия банков пазар, където гърците работеха от дълги години, но от това лятото нейните клонове в страната се управляват вече директно от "Креди Агрикол".

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички