Барозу: Фалит на Гърция вече не е възможен


Барозу: Фалит на Гърция вече не е възможен
Снимка:

449

Рискът от неплатежоспособност на Гърция във връзка с крайните срокове за изплащане на дълговете й беше избегнат благодарение на постигнатото споразумение във връзка с втория спасителен план за страната.

Това увери председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, предаде БГНЕС.

Постигнатото споразумение от финансовите министри на държавите членки на ЕС в Брюксел "затваря вратата за сценария, свързан с изпадане в неплатежоспособност с всички тежки социални и икономически последици от това", заяви Барозу пред журналисти в Брюксел.

Той определи като "важна стъпка напред" споразумението по новия пакет от помощи, постигнато няколко часа по-рано от страните от еврозоната, който ще позволи на Гърция "да изгради по-солидна икономика, способна да създава работни места и растеж".

"Няма алтернатива на финансовата консолидация и на структурните реформи в Гърция...Смятам, че посланието трябва да бъде ясно. И най-добрият начин за показване на нашата солидарност към Гърция е да кажем истината", допълни председателят на ЕК.

Спасителният план за Гърция предвижда отпускането на 130 милиарда евро след първата програма за оказване на помощ на стойност 110 милиарда евро през 2010 г.

Друга част от споразумението предвижда намаляване на дълга, държан от частните кредитори, банки и инвестиционни фондове, които трябва да приемат загуба от 53,5%, отговаряща на опрощаването на 107 милиарда евро.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички