Бедни и богати на нож за бюджета на ЕС


Бедни и богати на нож за бюджета на ЕС
Снимка:

886

Бурни дискусии между страните-донори и получателите на субсидии от хазната на европейския блок се очакват днес в в Брюксел, където лидерите на ЕС ще се съберат, за да обсъдят проектобюджета за периода до 2020 година.

До момента преговорите по бюджета са в задънена улица. Един от най-яростните критици на предложения проектобюджет е британският премиер Дейвид Камерън. Той заплашва да наложи вето и иска да бъдат намалени разходите и размерът на вноските на Великобритания.

И други страни искат да внасят по-малко пари в бюджета на ЕС. Сред тях е и Германия. В същото време Франция е категорично против да се намалят субсидиите за земеделие.

Седем страни от ЕС са готови да наложат вето на единния европейски бюджет за следващите седем години, ако той не отговаря на техните изисквания. Това се говори в кулоарите в Брюксел преди началото на срещата на ЕС в 21.00 часа българско време.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС трябва да утвърдят общия размер на бюджета за периода 2014-2020 година, както и неговата структура.

До момента седем държави са обявили, че ще наложат вето на бюджета. ЕС е разделен на два лагера – група на богатите страни, които не искат да увеличават своите разходи за общите програми на съюза, и бедни държави, които искат допълнителна помощ от Брюксел.

Страните, които може да наложат вето, са Великобритания, Австрия, Швеция, Дания, Латвия, Румъния и Италия, отбелязва Фокус.

Британският премиер Дейвид Камерън обеща да продължи да настоява страната му да получи отстъпка при дебатите за бюджета на ЕС.

„Ще преговаряме усилено за това да получим добри условия за британските данъкоплатци и да запазим отстъпките за Великобритания”, каза Камерън при пристигането си за срещата на ЕС.

През 80-те години на миналия век тогавашният британски премиер Маргарет Тачър получи бюджетна отстъпка, след като заяви, че Лондон дава твърде много пари на европейския блок. През миналата година отстъпката беше в размер на 3,6 милиарда евро.

Камерън заплаши да наложи вето на бюджета на ЕС за 2014-2020 година, ако не бъдат замразени разходите. Той посочи, че във времена на икономии ЕС също трябва да съкрати своите разходи.

Министърът на земеделието на Италия Марио Катаня заяви, че страната предпочита да не бъде постигнато споразумение по бюджета на ЕС, отколкото това да има „лоша сделка”.

„Или ще има споразумение, което е добро за Италия, или никакво споразумение”, каза италианският министър.

Рим е против намаляването на разходите на ЕС и заплаши да използва правото си на вето, ако сметне, че бюджетът не е справедлив.

„Ние се нуждаем от справедливо решение, за да защити италианските данъкоплатци. Трябва да има баланс между това, което Италия дава в бюджета на ЕС и това, което получава”, добави италианският министър на земеделието.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички