Белгия може да блокира търговското споразумение между ЕС и Канада


Белгия може да блокира търговското споразумение между ЕС и Канада
Снимка: Getty Images/Guliver

1924

Белгия може да се окаже поредната пречка пред ратифицирането на търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА), след като местният парламент във френскоговорещата област Валония прие резолюция, призоваваща регионалния ръководител Руди Демот да се противопостави на сделката, писа електронното издание EU Observer, цитирано от "Сега".

Те настояват преговорите с Канада да бъдат "прозрачни, демократични и всеобхватни". Според белгийското законодателство федералното правителство трябва да получи одобрението на седем институции - местните власти в трите региона и от eзиковите общности, за да подпише международни споразумения. Резолюцията на валонския парламент няма задължителен характер и Руди Демот може да не се съобрази с нея.

Местната власт в региона, включващ столицата Брюксел, също се готви да гласува срещу СЕТА. Така единственият от трите белгийски региона, подкрепящ документа, е холандскоговорещата Фландрия. Днес обаче парламентът във Валония също се очаква да гласува резолюция с призив към федералния премиер на Белгия Шарл Мишел да не ратифицира СЕТА.

През април т.г. ЕС приключи преговорите с Канада, които продължиха почти седем години. ЕС и Канада се надяват в края на месеца документът да бъде ратифициран, когато в Брюксел пристига на визита канадският премиер Джъстин Трюдо. На заседание на 18 октомври министрите по търговията от ЕС ще решават дали да бъде подписан документът. Поне три държави - Румъния, Белгия и Австрия, засега се въздържат да подкрепят споразумението. Доскоро и България беше против СЕТА заради продължаващия визов режим с Канада, но властта в Отава обеща поетапно отпадане на ограниченията от 2017 г. За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде утвърдено от Европейския парламент и от националните държави на 28-те страни - членки от ЕС, в следващите две години.

Междувременно вчера Конституционният съд в Германия даде зелена светлина на правителството да подпише спорното споразумение между ЕС и Канада за свободна търговия, предаде Deutsche Welle. Това стана възможно, след като магистратите отхвърлиха жалба, внесена от три организации и подкрепена от 125 000 души, срещу документа. Вносителите на жалбата - организациите Compact, Foodwatch и More Democracy - настояват, че СЕТА ще подкопае правата на работниците и стандартите за защитата на околната среда и на потребителите. Базираният в Карлсруе съд прецени, че мотивите им не са състоятелни, но все пак обяви редица условия, в това число и възможното излизане на страната от споразумението, например при ново решение на самия Конституционен съд.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички