Без консенсус по гръцкия въпрос


Без консенсус по гръцкия въпрос
Снимка:

928

Еврогрупата не успя да постигне през нощта срещу сряда съгласие, което ще отвори пътя за деблокиране на финансовата помощ за Гърция, предаде АФП.

Финансовите министри от еврозоната разискваха в продължение на 11 часа, но не се споразумяха с другите кредитори на Гърция да й се отпусне заем до 44 милиарда евро.

Гърция очакваше от партньорите си в еврозоната да подновят финансовото "кръвопреливане" и стъпките за разрешаване на проблема с нейната свръхзадлъжнялост, но решението беше отложено за понеделник, 26 ноември.

"Министрите обсъдиха широко проблема и бе постигнат напредък, като се посочиха редица възможни инициативи, които трябва значително да подобрят устойчивостта на дълга", се казва в изявление на групата министри.

Срещата бе прекратена, "за да може да се извърши техническа работа по някои елементи от пакета".

Казвайки, че е "малко разочарован", лидерът на еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви, че споразумение ще бъде "възможно в понеделник".

Еврозоната по-специално трябва да намери начини за намаляване на огромния гръцки дълг, който заплашва да достигне 190% от БВП през 2014 г.

Междувременно, групата министри приветства мерките, предприети от Гърция срещу финансовата помощ, обещана от Европейския съюз и МВФ.

Тези усилия демонстрират силна ангажираност на гръцките власти за бюджетните корекции, се казва в изявлението.

Еврозоната е "на косъм" от постигането на споразумение, увери френският министър на икономиката Пиер Московиси няколко часа след заседанието на кредиторите, което завърши без решение по въпроса.

Еврозоната "ще бъде застрашена, ако не постигнем споразумение, но ние още веднъж констатираме, че Гърция е положила значителни усилия, а и ние сме създали механизми, които да контролират изпълнението на ангажиментите на Атина", добави Московиси пред радио Франс-1.

По-рано днес гръцкият премиер Андонис Самарас предупреди, че стабилността на еврозоната зависи от това дали ще бъде постигнато споразумение за деблокиране на помощта за неговата страна.

Гръцкият премиер Андонис Самарас предупреди партньорите и кредиторите на неговата страна, че има опасност от дестабилизация в еврозоната.

Нашите партньори от Международния валутен фонд са длъжни да направят това, което са обещали, защото става въпрос не само за бъдещето на нашата страна, а и за стабилността на цялата еврозона, която зависи от успеха на усилията в това отношение през следващите дни, се казва в комюнике на Самарас.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички