Безпокойството расте


Безпокойството расте
Снимка:

534

Новите спасителни пакети, несигурността по отношение бъдещото развитие в Гърция, Италия и Франция, както и перспективите за по-слабо икономическо развитие през 2012 г., съвкупно засилват безпокойството у европейските потребители.

Това показват резултатите от проучването на GfK за потребителския климат в Европа сред потребителите от 12 европейски държави.

 

Бурната европейска есен беше белязана най-напред по отношение неплатежоспособността на Гърция. След това вниманието от страна на финансовите пазари се насочи към Италия. В резултат на огромен международен натиск, министър председателят Силвио Берлускони подаде оставка и беше сменен от Марио Монти.

Несигурността в правителствата на държавите и сред населението се увеличи отново, когато в началото на декември рейтинговата агенция Стандарт енд Пуърс заплаши да намали рейтинга на Германия и още 14 европейски държави.

Тези сътресения оказаха значителен ефект, както върху настроенията, така и върху банковите сметки на европейските потребители.

В хода на тези събития, икономическите очаквания, очакванията за приходите и намеренията за покупка се понижават в почти всички страни, обхванати от проучването.

Учудващо испанците демонстрират известен оптимизъм

Ескалацията на кризата с дълга, загубата на доверие в правителството на Берлускони в Италия и опасенията за рецесия в цяла Европа през 2012 г., общо допринесоха за значителното безпокойство сред потребителите и на пазарите. Прогнозите за икономически растеж бяха преразгледани и занижени в почти всички страни от ЕС.

Испания беше изключение в това отношение, както и единствената държава, в която икономическите очаквания всъщност леко се повишиха.

Най-добрите стойности на показателя понастоящем се отчитат в Германия (-0.9 пункта) и Испания (-3.6 пункта). На трето място, със значително по-ниска стойност е България с -25.5 пункта. На опашката са Португалия (-54.7 пункта), Гърция (-58.6 пункта) и Чешката Република (-63 пункта).

Местните и президентски избори доминираха живота в България през последното тримесечие на 2011 г. и се отразиха не само на политическите дебати, но и на икономическата политика. Двете големи стачки – на жп работниците и на най-големите зърнопроизводители, заемаха централно място на политическата арена в продължение на близо месец и причиниха по-големи загуби, отколкото се очакваше първоначално.

Тези събития стимулираха дебата за бъдещото развитие на някои от най-нереформираните сектори на икономиката в страната. Правителството си е поставило за задача да извърши реформи във всички тези сектори през 2012 г., така че страната да има достатъчен икономически капацитет и конкурентноспособност в тези области.

Въпреки това, населението е изключително неспокойно по отношение на икономическото и финансово положение в България. Икономическият растеж е движен предимно от износ към Европейския съюз, който пострада значително при последното разрастване на кризата с дълга и на финансовата криза.

С цел изпълнение на изискванията за бюджетна дисциплина, правителството се опитва да поддържа бюджетния дефицит на възможно най-ниско ниво и да намали дълга. Освен това, въпреки силните протести, правителството извърши пенсионна реформа, с която ще повиши възрастта за пенсиониране. Потребителите не вярват, че българската икономика може да се дистанцира от развитието на събитията в Европа и поради това очакват нивото на растежа да продължи да намалява през следващите месеци. Икономическите очаквания понастоящем са със стойност -25.5 пункта, най-ниското ниво от май 2009 г.

Безработицата и увеличаващите се данъци

Що се отнася до очакванията относно приходите, Германия стои напълно встрани от развитието на събитията в другите европейски страни, регистрирайки стойност от 34 пункта. На базата на изключително удовлетворяващия икономически растеж, потребителите смятат, че заплатите и надниците ще продължат да нарастват чувствително през 2012 г.

И тук Испания е на второ място по висока стойност на показателя с -8.6 пункта, следвана от Австрия с -19.7 пункта. Значителен спад в приходите си очакват гърците (-65 пункта), италианците (-60.7 пункта) и французите (-60.4 пункта).

За първи път от септември 2008 г. Германия е на второ място по показателя за намеренията за покупка в сравнителното проучване на намеренията за покупка във всички страни от Европейския съюз. Тогава България регистрира най-висока стойност, а сега Австрия е на първо място, пред Германия, със стойности на показателя 35.6 и 27.4 пункта съответно. Кесиите са завързани най-здраво във Франция (-29.8 пункта), Португалия (-44.1 пункта) и Великобритания (-54.8 пункта).

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички