Битката за влияние в ЕЦБ


Битката за влияние в ЕЦБ
Снимка:

554

Битката за влияние между Германия, Франция и Испания може да остави едно празно място в шестчленния изпълнителен съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) в разгара на вероятно унищожителна криза за валутата, за чието управление беше създадена самата банка.

Испанецът Хосе Мануел Гонсалес-Парамо трябва да напусне изпълнителния съвет на ЕЦБ, който управлява централната банка и чертае графика на срещите на институцията, когато следващия четвъртък изтече 8-годишният му мандат.

Очаква се Гонсалес-Парамо да бъде заместен от директора на Люксембургската централна банка Ив Мерш, който сега е явен лидер в тристранното състезание, в което участва заедно с испанеца Антонио Сайнс де Викуна и словенеца Митя Гаспари, коментира в анализ по темата "Бизнес дей", цитирано от Фокус.

Смяната в управлението на ЕЦБ по принцип е безпроблемна. Въпреки това, процесът влезе в задънена улица на фона на борбата между Германия, Франция и Испания за ръководството на Европейския механизъм за стабилност и на групата на финансовите министри от еврозоната – два от четирите основни европейски поста, които бяха свободни за желаещите кандидати.

На фона на интензивни политически маневри и назначения, които едва ли ще бъдат направени в следващите няколко седмици, три вътрешни източника в ЕЦБ разкриха, че банката е признала, че в следващия месец ще трябва да се справя с един пост по-малко в управата.

Проблемът възниква, докато еврозоната чертае извънредни планове, в случай че Гърция стане първата страната, напуснала еврозоната. Гръцкото излизане би хвърлило ЕЦБ и европейските политици в борба за оцеляването на валутния съюз.

„Не мисля, че новият член на борда ще бъде назначен преди 1 юли”, казва един от източниците от ЕЦБ.

Изпълнителният съвет на ЕЦБ взема решения за лихвените проценти в еврозоната, както и за другите форми на валутната политика, заедно с управителния съвет на банката, който е съставен от директорите на централните банки на 17-те страни от еврозоната.

По-скоро лидерите от еврозоната и финансовите министри, отколкото ЕЦБ, решават кой ще влезе в изпълнителния съвет на банката. Макар че във всеки един момент те могат да се споразумеят писмено за назначенията в ЕЦБ, никой не очаква преди 21 юни да бъде проведена важната среща за вземане на това решение.

Въпреки кризата отговорностите на Гонсалес-Парамо през последните няколко месеца бяха силно ограничени, а вътрешни източници от ЕЦБ казват, че изпълнителният съвет може да действа лесно и само с петима членове.

Все пак забавянето на процеса по укрепването на изпълнителния съвет не можеше да дойде в толкова критичен момент.

Президентските избори във Франция бяха първопричина за забавянето на попълването на мястото – Париж не желаеше да вземе решение за поста, докато не бъде избран новият държавен глава на страната. Освен това Франция се надяваше да запълни една от останалите лидерски позиции в ЕС – президентското място в Европейската банка за възстановяване и развитие, което отиде при британеца Сума Чакрабарти, или ръководството на механизма за стабилност, за което като фаворит е сочена испанката Белен Романа Гарсия.

С обявяването на кандидатурата на германеца Волфганг Шойбле, който също се състезава за лидерското място в отговорната за много от най-важните решения на валутния блок еврогрупа, Франция остана с празни ръце.

Въпреки че все още има място в изпълнителния съвет в ЕЦБ, ролята на Париж на международната сцена намаля след края на мандата на президента на банката Жан-Клод Трише и след оставката на Доминик Строс-Кан от директорския пост в Международния валутен фонд.

Назначаването на наследник на Гонсалес-Парамо има допълнително значение и защото до 31 май 2018 година друго място в изпълнителния съвет на ЕЦБ няма да се освободи.

До момента Германия, Франция, Италия и Испания – четирите най-големи икономики в еврозоната – винаги са имали свои хора в изпълнителния съвет. Ако Мерш, който е една от най-опитните и инфлационно ориентирани фигури в ЕЦБ, победи състезанието, хватката за първи път ще бъде разхлабена.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички