Блумбърг: За да спасите Гърция, спрете й парите


Блумбърг: За да спасите Гърция, спрете й парите
Снимка:

464

До края на текущата година икономиката на Гърция ще бъде с една пета по-малка в сравнение с преди пет години и правителството прогнозира свиване от още 4,5% през 2013 година.

За пореден път може да се окаже, че тази прогноза е твърде оптимистична. Спасителната програма за Гърция е сериозно дерайлирала, пише в коментар на агенция Блумбърг.

Колапсът помага да се обясни огромната драма през тази седмица, докато гръцкото правителство се опитва да получи подкрепата на парламента за двойна доза икономии, а международните кредитори на страната се колебаят дали да й отпуснат животоспасителния транш от 31 милиарда евро, вместо да я оставят да обяви невъзможност да изпълнява плащанията по своя дълг и да напусне еврозоната.

Сегашният мек подход, при който пари се наливат на управляващите елити, за да се постигне плавен преход към устойчива позиция в еврозоната, не донесе нищо от гледна точка на структурни икономически промени. Вместо да е в плавен преход, Гърция е в центъра на катастрофален срив на БВП.

За този злополучен резултат вината трябва да се търси в невъзможността на гръцките политически елити да направят така нужните структурни икономически промени.

Само чрез намаляване на заплатите и увеличаване на данъците не може да се върне конкурентоспобоността на икономиката. Ако няма истинска икономическа реформа, излизането от еврозоната остава единствената друга възможна опция. Това е тъжно и неизбежно заключение, което идва от простия факт, че Гърция не може да продължи до безкрайност да взима заеми.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички