Бобева: Инджова ще запази поста си в НСИ


Бобева: Инджова ще запази поста си в НСИ
Снимка:

13537

Правителството взе решение да подкрепи Ренета Инджова и тя да запази позицията си на председател Националния статистически институт, заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева на пресконференция след днешното редовно заседание на Министерски съвет, цитирана от „Фокус” .

На днешното заседание правителството освободи досегашния зам.-председател на НСИ. По думите й, „това решение е изключително важно, за да може Националния статически институт да възстанови спокойната си работа”, защото пред НСИ стоят много важни задачи.

В интерес на работата ние подкрепихме г-жа Инджова”, коментира Бобева. Тя подчерта, че председателят на НСИ е добър специалист, икономист, човек с голям професионален опит. „Тя беше назначена от правителството на ГЕРБ. За съжаление, обаче във връзка с обществена поръчка възникна конфликт още преди около година. Тогава този проблем не беше решен. Откакто това правителството дойде на власт, ние непрекъснато сме обсипани с информации. Ако решаването на този проблем беше лесен, то той щеше да бъде решен много преди нас. Оказа се обаче, че това е доста сложен казус”, коментира още Даниела Бобева.

Въпросът с достъпа на офшорни компании до обществени поръчки е доста сложен от гледна точна под каква дефиниция са точно „офшорните компании”. Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева.

По думите й, в момента няма точна европейска или българска дефиниция за това какво е офшорна компания. „Министър-председателят не се отказа от амбицията си да ограничи достъпа на офшорните компании, като дори тя се разшири и сега е насочена към ограничаване на достъпа на офшорните компании за участие не само в обществени поръчки, но и във всякакви поръчки, които имат връзка с публични средства”, обясни вицепремиерът. Тя посочи, че идеята и амбицията на правителството е този проблем с участието на офшорни компании до поръчки да бъде решен в рамките на отделен специален закон.

С промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП), които Министерски съвет одобри днес, постигнахме разумния компромис. От една страна ограничаваме корупцията максимално, а от друга - не затрудняваме административно органите, които извършват обществените поръчки. Бобева подчерта още, че промените в ЗОП отворят пространство за малките и средни предприятия за участието им в обществени поръчки.

„Законът за обществените поръчки беше приет от Министерски съвет и тръгва към Народното събрание”, каза вицепремиерът.

Приетите промени в ЗОП са били обсъдени на дискусия между отделните министри, като е било чуто мнението на всички по темата. „Този закон е базиран на предложения от неправителствени организации, от браншови организации, от граждани. Само за тези две седмици, когато законът беше качен на сайта на Министерски съвет, сме получили 40 предложения от граждани. Между първото четене на проекта и окончателните промени бяха отразени доста бележки от страна на Асоциацията на общините, така че да удовлетворим голяма част от техните притеснения”, обясни вицепремиерът Бобева.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички