Богданов: Орешарски акцентира върху определени икономически идеи


Богданов: Орешарски акцентира върху определени икономически идеи
Снимка:

519

Господин Пламен Орешарски се е опитал да представи кратък документ с акценти върху определени икономически идеи. Търсено е стъпки, които да звучат безспорно, каза икономистът Лъчезар Богданов от Индустри уоч, цитиран от БНР.

С това се търси подкрепа. А към Атака е насочено ограничаването на офшорките от обществените поръчки. Няма обяснение как ще бъде реализирано. И най-вероятно е да не бъде реализирано. Той се фокусира върху най-видимите проблеми в страната, посочи Богданов.

Надявам се да състави правителство и новото правителство да вложи време в опити да реши дългосрочни проблеми - пазара на труда, имаме ниска заетост на хората без образование, трябват промени в Кодекса на труда, защо жените са по-слабо представени на пазара на труда и какво им пречи. Това изисква сериозни проблеми. Да се започне от образование от предучилищната възраст дори. Фокусът да е как се харчат европейските пари за преквалификация. Това са дългосрочни мерки, които не могат да бъдат написани на един лист, подчерта икономистът.

Овладяването на цената на тока. Каквото и да направи това правителство, както и да въздейства върху независимия регулатор, до 2015 година ще имаме съвсем друга структура, по друг начин ще се определят цените. Ще постигнат нещо за юли, но дългосрочните проблеми няма да бъдат решени, счита Богданов.

Най-важните стъпки са приходната администрация да си върши работата. И цялата администрация въобще.

Краткосрочно оборотно кредитиране за бизнеса. В крайна сметка големият пробив в достъпа за финансиране ще бъде, когато голяма част от българския бизнес излезе на светло, има чисти счетоводни документи, реализира печалба, т.е. очевидно има перспектива за развитие, тогава и търговските банки с повече лекота ще дават по-голям достъп до финансиране. В България бюджетът за социални разходи, въпреки кризата, доста се увеличава в последните години. Въпросът не е, че няма пари по принцип, въпросът е как се харчат те. Има огромен резерв да се направят по-добре социалните програми, категоричен е Богданов.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички