Борисов: Българите изстрадаха, за да имаме нисък бюджетен дефицит


Борисов: Българите изстрадаха, за да имаме нисък бюджетен дефицит
Снимка:

15809

"Етническата толерантност, финансовата дисциплина, борбата с организираната престъпност и корупцията и изграждането на инфраструктурата са важните фактори и условия, които държавите от Балканите трябва да изпълняват". Това заяви премиерът Бойко Борисов, който участва в Срещата на високо равнище Хърватска 2012- "Изграждане на държавност и опитът на Европейския съюз", съобщиха от правителствената пресслужба.

В словото си министър-председателят на България изрази своята гордост от наличието на етнически мир в страната, като даде за пример представителите на различни етноси в правителството. Премиерът Борисов отбеляза, че както за НАТО, така и за ЕС има строги критерии, изпълнението на които е необходимо за присъединяването на отделни държави-членки.

"Според най-добрите икономисти и финансисти на Европа държавите трябва да имат под 3% бюджетен дефицит. В момента България има под 2% бюджетен дефицит и това е постижимо", заяви г-н Борисов. Той допълни, че изпълнението на този показател е станало при редица ограничения, при замразени в продължение на три години пенсии и заплати, в условията на финансова и икономическа криза.

"Българите изстрадаха. Това не е популярна политическа мярка, но сега само България, Дания и Швеция изпълняват изискването за бюджетния дефицит", отбеляза премиерът и представи пред делегатите на форума информация за сключената преди дни сделка с емитиране на външния дълг на страната. "Ако се спазват тези критерии и няма ръст на инфлацията, няма да има и криза в Европа", допълни Борисов.

Той съобщи още, че ЕК е спряла процедурата по свръхдефицит срещу нашата страна и Германия. Министър-председателят на България говори още за ускореното с няколко пъти усвояване на средства от еврофондовете и важността на кохезионната политика за развитие на региона. Той припомни, че само преди дни правителството е получило положителна оценка от еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хаан за реализацията на проекти в страната. "Три години работихме много по административния капацитет на звената, които усвояват еврофондовете", отбеляза премиерът.

Пред участниците в Срещата на върха министър-председателят представи и резултатите от последните реализирани в страната ни акции за залавянето на големи количества наркотични вещества. Той призова страните от региона за тясно сътрудничество с Европол. Премиерът Борисов отбеляза изключителната важност за страните от Балканите от изграждане на инфраструктура. "Сега няма такава и затова еврофондовете са жизненоважни за нас. Европа ни е като еталон, искаме да сме там да ни приемат, но и да сме пример за подражание и да показваме, че сме равностойни на другите държави. Затова финансовата дисциплина, икономиката и инфраструктурата са много важни. Това е пътят за излизане на нашия регион поне на средно ниво в Европа", отбеляза българският министър-председател. 

Редактор: Георги Иванов

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички