Борисов към бизнеса: Един милиард ви чака


Борисов към бизнеса: Един милиард ви чака
Снимка:

452

Договори за 50 млн. лева бяха подписани днес по Оперативна програма "Конкурентоспособност".

Антрактите бяха връчени на фирми, участвали в процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Покриване на международно признати стандарти и въвеждане на системи за управление в предприятията".

Над 200 договора са подписани до момента с български фирми и вече са в процес на изпълнение.

Основната цел на процедурата е да допринесе за насърчаване на конкурентоспособността на българските предприятия чрез предоставяне на подкрепа за въвеждане на системи за управление, постигане на съответствие на продукти с европейски и международни стандарти, както и въвеждане на добри производствени практики като фактори за подобряване на производствения процес, постигане на ефективна организация на цялостната дейност и създаване на продукти и услуги с висока добавена стойност.

Днес подписваме договори за 50 млн. лева, един милиард ви чака, обърна се към представителите на бизнеса премиерът Борисов.

Той призова фирмите да се включват към инициативите на европейските фондове.


По отношение на изказванията на лидера на ДПС Ахмед Доган за тежкото състояние на икономиката, Борисов обоснова позицията си с данни на международната агенция Мудис, която излезе със стабилна прогноза за България.

Националната програма за реформи на правителството поставя амбициозна цел за повишаване на стандарта на живот в България до 60% от средното европейско ниво. Сегашното правителство е направило приоритет и намаляването на престъпността, допълни Борисов.

Дори най-големите скептици не могат да кажат, че в България не се залавят и предават на правосъдието най-големите "акули", заяви още Борисов.

Когато ГЕРБ дойде на власт всички европейски фондове бяха спрени. Понеже някои хора постоянно забравят това, трябва да им го напомням често, продължи премиерът.

Очаква се скоро страната да излезе от процедурата по умерен дефицит, подчерта премиерът.

Борисов се изказа и по въпроса за членския внос на страната ни в ЕС. Вноската на България от 2007 - 2011 г. е 3.5 млрд. лв. в европейския бюджет, а приходите от ЕК за 2007-2012 са 9 млрд. лв. Членството ни в ЕС, когато работим добре, дава добри резултати. Делът ни, който плащаме към бюджета, ще има все по-малка тежест в сравнение с ползите, каза още Борисов.

От своя страна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев каза, че реформата в министерството е факт от 1 май.

Системата е оптимизирана до край, процесът е максимално бърз и гарантира изплащане на средствата, каза още Добрев. За работата си министърът на икономиката получи и поздравленията на вицепремиера Симеон Дянков. В кратки срокове екипът на Добрев успя да свърши много работа, каза Дянков.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8165
  • GBP
    1
    2.35223
  • JPY
    100
    1.1878
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички