Борисов: Светът вярва в България


Борисов: Светът вярва в България
Снимка:

490

Сделката за еврооблигациите показва, че светът вярва на България.

Това е заявил премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерски съвет в сряда, стана ясно от стенограмата, публикувана на сайта на правителството.

В момента, в който ние обявихме, заради финансовата, политическа, икономическа сигурност, която има България, 6,5 милиарда евро искаха веднага да се купят от нашия дълг, и то от най-големите германски, английски, швейцарски, сингапурски банки, корейски фондове и какво ли не. И, забележете, ние бяхме писали в условията, че не искаме от нашия дълг да се купува (който е втори нисък външен дълг в Европа) от Италия, Испания, Гърция, казва премиерът.

Вместо да платим 960 милиона на 1 януари, ние ще ги платим след пет години. Сиреч, ние сме дали на следващото правителство едно огромно спокойствие, защото тази гилотина ни висеше на главата и ако онзи ден не го бяхме провели това, ние на 1 януари в новия си бюджет трябваше да сме заделили близо 2 милиарда, да платим тези пари. Ако ви взема от министерствата 2 милиарда, можете да си представите. Така че това, първо, значи, че няма да ви взимам 2 милиарда, което е най-радостното, посочва премиерът.

На 9 юли сега тези пари трябва да дойдат. В същото време, ако бяхме емитирали на същия процент лихва тези 950 милиона евро – 7,5 процента, което в условията на световен растеж правителството с финансов министър Милен Велчев е взело, и това, което постигнахме ние на 4,2 процента лихва за тези години, в условията не само на най-тежката криза, призната от всички, но и в съседите ни криза – политическа, финансова, икономическа, на 4,2 процента, разликата, която в следващите пет години ще направим, ще спестим на данъкоплатеца и съответно ще дойде в различните програми и бюджети на министерствата, е от порядъка на 350 милиона лева, обяснява Борисов.

Ако бяхме направили, успели е точната дума, да защитим процента на Милен Велчев, щяхме да платим с 350 милиона повече. Ако бяхме затворили пазара в 6 часа вечерта на 10%, както примерно една Португалия, или на 7 процента, това щеше да бъде изведено като изключителен неуспех на правителството, посочва Борисов.

Дори най-големите скептици, дори най-големите наши противници сега просто мълчат, защото ние проведохме една изключително честна, прозрачна – за учебниците, сделка в света. Забележете, нямаше мазе непреровено, да намерим материали как е проведена същата финансова операция по време на Милен Велчев. Няма никакви материали, заключва той.

По думите на премиера Министерството на финансите заслужва поздравления за сделката.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички