Brexit без сделка предизвиква недостиг на храна на Острова


Brexit без сделка предизвиква недостиг на храна на Острова
Снимка: iStock

3716

Brexit без сделка ще бъде има катастрофален резултат за хранителната индустрия на Острова, като може да предизвика сериозни проблеми с доставките на хранителни стоки в продължение на седмици или дори на месеци, предупреди в сряда изпълнителната директор на британската Федерация по храните и напитките.

"Хранителният сектор е абсолютно ясен, че излизане от ЕС без споразумение ще бъде пагубно за нас", посочи пред радио BBC главният оперативен директор на федерацията Тим Рикрофт.

"Ще има селективен недостиг на някои предимно пресни храни, като този недостиг ще бъде до известна степен на случаен принцип, защото ще зависи кои камиони с хранителни стоки ще преминават през границата и кои не. Смятаме, че ще има сериозно нарушаване на доставките, което ще продължи седмици или месеци след Brexit", предупреди той.

Британската хранителна индустрия, в която работят 450 000 души в Обединеното кралство, разглежда Brexit като най-голямото предизвикателство след Втората световна война, омаловажавайки предишните кризи, свързани със скандала с конското месо през 2013 г. и огнищата на луди крави през 80-те и 90-те години на миналия век.

"Няма да гладуваме, но ще има недостиг на прясна храна и някои специализирани съставки, като това ще бъде доста непредсказуемо", отбеляза Тим Рикрофт и пред агенция Reuters.

"Като се има предвид, че храната много често е нетрайна и има кратък срок на годност, очакваме, че ще има известен селективен недостиг на храна през седмиците и месеците след Brexit без сделка", посочи той и допълни: "Ще има някакъв недостиг и покачване на цените".

С наближаването на зимата Обединеното кралство става все по-зависимо от вносна храна, така че Brexit без сделка на Хелоуин (на 31-ви октомври) ще бъде потенциално още по-разрушителен за хранителната индустрия.

Великобритания внася около 60% от хранителните стоки от началото на ноември - точно времето, когато забавянията, причинени от Brexit без сделка, биха могли да причинят задръствания по пристанищата и магистралите, посочи Рикрофт.

Пресните плодове и зеленчуци, които имат срок на годност в рамките на няколко дни, не могат да се съхраняват дълго, така че всяка проверка във френското пристанище Кале може да доведе и до значителни смущения в Дувър - най-голямото пристанище на Великобритания.

Тим Рикрофт заяви, че Федерацията по храните и напитките изчислява, че разходите за подготовка за излизане от ЕС без сделка, включително резервиране на складово пространство, използване на алтернативни дистрибутори и загуба на поръчки в претоварени пристанища, ще струват на индустрията до 100 млн. паунда седмично.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички