Brexit започва на 29 март


Brexit започва на 29 март
Снимка: Getty Images/Guliver

2681

Великобритания ще активира Член 50 от Лисабонското споразумение на 29 март, с което ще започне процедурата по излизането й от Европейския съюз, заяви говорител на премиера Тереза Мей.

“Искаме преговорите да започнат бързо“, каза той по време на пресконференция, предаде AFP.

Според съобщение на министерството, отговарящо за Брекзит, пратеникът на Лондон в Брюксел Тим Бароу „е информирал тази сутрин офисът на председателя на Европейския съвет Доналд Туск за намерението на Великобритания да активира Член 50 на Лисабонското споразумение на 29 март“.

„Следващата сряда правителството ще изпълни това решение и официално ще започне процеса като активира Член 50“, посочва министърът, отговарящ за Брекзит, Дейвид Дейвис. „Ние сме на прага на най-важните преговори за страната“ , допълни той, цитиран от своето ведомство.

От ЕС завиха, че са напълно готови да започнат процеса по излизането на Великобритания. „От тази страна всичко е готово“, посочи говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, допълвайки, че Брюксел може да започне преговорите.

На 23 юни миналата година с 52% британските избиратели подкрепиха излизането на страната си от състава на ЕС. Така те станаха първата държава членка, взела подобно решение. Според процедурата по излизането, предвидена от Член 50, предстои двугодишен преговорен период, в който Брюксел и Лондон трябва да уредят по-нататъшните си отношения.

По-рано Тереза Мей заяви, че би искала страната да напусне единния европейски пазар, за да може по този начин по-лесно да се осъществява контрол върху имиграцията.

Очаква се Европейската комисия да даде отговор на съобщението на Великобритания за Член 50 до 48 часа. Същинските преговори обаче се очаква да започнат най-рано след няколко седмици или дори месеци.

Какъв е големият страх на Тереза Мей, свързан с България, прочетете тук.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички