Брюксел е готов да започне търговски преговори с Лондон на 1 януари


Брюксел е готов да започне търговски преговори с Лондон на 1 януари
Снимка: iStock/Guliver

2161

Европейският съюз е готов да започне търговски разговори по Brexit в началото на следващата година, но Великобритания трябва първо да отговори на условията по развода през следващите няколко седмици, заявиха дипломати.

"Готови сме да започнем търговски преговори на 1 януари", каза източник на AFP.

Друг европейски дипломат потвърди, че "ако постигнем достатъчен напредък през декември, 27-те държави и преговарящият на ЕС Мишел Барние ще бъдат готови да обсъдят веднага - да речем през януари - бъдещите търговски отношения".

Шестият кръг от преговорите за излизане на Лондон от ЕС се провежда в Брюксел в днес и утре, но официални лица твърдят, че не очакват особен напредък. Дипломатите се притесняват и от вътрешнополитическата криза на Острова, която показва дълбоко разделение по високите етажи на властта.

В момента преговарящите опитват да се разберат по три въпроса: за границата между Северна Ирландия и република Ирландия, за правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания и за тези на британците, живеещи в държави от общността, и за размера на сумата, която Лондон трябва да плати за напускането на общността.

Официалните преговори между Лондон и Брюксел за условията, според които Великобритания ще излезе от ЕС, започнаха на 19 юни в белгийската столица, почти една година след референдума по въпроса в Обединеното кралство, на който с резултат от 51,9% победиха противниците на евроинтеграцията.

Преговорите трябва да продължат до ноември 2018 г., след което страните ще разполагат с половин година за ратификация на постигнатите споразумения в националните парламенти.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички