Брюксел губи търпение към Гърция


Брюксел губи търпение към Гърция
Снимка:

590

Гърция днес изпусна пореден краен срок да отговори на болезнените условия за нов спасителен пакет на ЕС и МВФ, като търпението на Брюксел все повече се изчерпва, съобщават световните агенции.

До днес на обяд, Атина трябваше да постигне политически консенсус за антикризисните мерки, с което да си осигури следващия пакет от помощта.

Невъзможността да се постигне споразумение за спасителната помощ в размер на 130 милиарда евро може да тласне Гърция към хаотичен фалит и да заплаши бъдещето на еврозоната.

Преговорите между Гърция и нейните кредитори за предотвратяване на фалит на страната през март са прехвърлили всички предвидени срокове, обяви говорителят на Еврокомисията по икономическите и валутните въпроси Амадеу Алтафаж, цитиран от Франс прес.

"Истината е, че вече сме изпуснали сроковете", заяви Алтафаж, говорител на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, като допълни, че "топката е в полето на гръцките власти".

"Надявахме се, че необходимите решения ще бъдат взети най-късно в края на миналата седмица, и че можеше да има среща на Еврогрупата", на която да бъдат одобрени, допълни той.

"Очакваме необходимите ангажименти за ускоряване", от страната на гръцкото правителство, допълни говорителят, уверявайки, че всички са готови да се съберат (на среща) веднага щом бъдат уредени подробностите.

Въпросът за излизане на Гърция от еврозоната в момента не се разглежда, заяви представител на ЕК, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Големите са безкомпромисни

Франция и Германия призоваха гръцките лидери да поемат своята отговорност като гласуват в подкрепа на антикризисния пакет, който цели да намали дефицита, предаде Фокус.

По време на съвместна пресконференция след разговори в Париж президентът Никола Саркози и канцлерът Ангела Меркел настояха Атина да блокира средствата за погасяване на лихвите по кредитите в специална сметка, за да гарантира, че може да обслужва своя дълг.

Меркел предупреди, че Гърция няма да получи още помощ от ЕС за справяне с кризата докато не постигне споразумение с ЕК, ЕЦБ и МВФ за затягане на бюджета.

Гърците ни дадоха обещания. Те трябва съвестно да ги спазят. Няма избор, времето ни притиска. Всичко е въпрос на дни. Днес ние се нуждаем от споразумение, каза Саркози.

Германският канцлер добави, че със Саркози, като лидери на двете най-големи икономики в еврозоната, ще останат единни и решителни в подхода си за Гърция.

Синдикатите готвят нови стачки

Междувременно основните гръцки профсъюзи обявиха 24-часова стачка във вторник в знак на протест срещу мерките за икономии и реформите, за които настояват международните кредитори в замяна на нов спасителен пакет.

Въпреки саможертвите, които направихме, и въпреки че признаха, че политиката им е погрешна, те настояват за нови съкращения, обявиха от АДЕДИ, профсъюзът, представляващ интересите на работещите в публичния сектор.

Фич не изключва фалит

Междувременно международната рейтингова агенция Фич обяви, че очаква Гърция да пристъпи към координирано преструктуриране на своя дълг, предаде радио Атина. В свой анализ обаче Фич съвсем не изключва некоординиран фалит на Гърция и излизане на страната от еврозоната.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички