Брюксел пусна парите за завода за отпадъци в София


Брюксел пусна парите за завода за отпадъци в София
Снимка:

392

Европейската комисия ще финансира втората фаза от проекта за завода за отпадъци в София, която включва изграждането на инсталация за механично и биологично третиране на отпадъци.

Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Брюксел спря втората фаза на проекта през есента на миналата година и възложи нова процедура по изготвяне на апликационна форма, както и допълнителни въпроси за ДДС по проекта и общинското предприятие, което ще експлоатира съоръженията.

Днес комисарят по регионалната политика Йоханес Хаан сложи подписа си под решението за официалното одобрение. 

Заводът за механично и биологично третиране на отпадъци е част от цялостната система за дълготрайно и ефикасно решение за отпадъците на столицата и е на стойност около 200 млн. лв. Чрез него ще се осигури оптимално рециклиране на метал, пластмаса и хартия, ще се оползотворяват биоразградимите отпадъци, високоенергийната фракция, отделена от общия поток отпадъци, ще се използва за производство на енергия. Избраната технология е заводът да произвежда RDF гориво.

Според анализа на Европейската инвестиционна банка това е икономически по-изгодният вариант, който ще спести на софиянци 150 млн. лв. за 20 години, а животът на депото ще се удължи два пъти, тъй като над 3/4 от отпадъците на София ще се оползотворяват.

Заводът за механично биологично третиране на отпадъци е част интегрираната система за третиране на битовите отпадъци на Столична община. Първата фаза на проекта беше одобрена през юли 2011 г. и е в процес на изпълнение. В нея е включено изграждането на депо за неопасни отпадъци, инсталация за компостиране на зелени и биоразградими отпадъци, както и изграждането на съпътстващата инфраструктура, обслужваща тези обекти (водоснабдяване, пътища и електрозахранване).

Депото за отпадъци в местността Садината беше открито на 13 ноември 2012 г. в от директора на генерална дирекция "Регионална политика" в Европейската комисия Валтер Дефа. Компостиращата инсталация в Хан Богров е в процес на изграждане и се очаква да бъде готова през следващата година.

Интегрираната система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столичната община е на обща стойност 360 млн. лв., от които над 256 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Околна среда". Това е най-големият проект, финансиран по програмата.

С реализирането му столицата ще има модерна, интегрирана и отговаряща на всички изисквания система за устойчиво управление на битовите отпадъци. Ще се подобри стандартът на живот на около 1 милион и 630 хиляди жители на столицата.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички