БСК: Бизнесът иска нови избори през 2014 година


БСК: Бизнесът иска нови избори през 2014 година
Снимка:

650

За провеждането на предсрочни парламентарни избори заради „актуалната икономическа и политическа ситуация в страната”, настоява бизнесът, цитиран от bTV. Според председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев вотът може да се проведе заедно с изборите за Европейски парламент през 2014 година.

Според работодателите трябва да се постигне обществен договор между всички партии и представители на гражданското общество за разпускане на настоящия парламент в срок до една година.

Новите избори

Те настояват за генерална промяна в Изборния кодекс, като се премине от преференциална към мажоритарна избирателна система и широко участие на гражданското общество в изготвянето на проект на нова Конституция.

„До формирането на ново Народно събрание в кабинета трябва да отпаднат всички политически оцветени министри и зам.-министри и те трябва да бъдат заменени с експерти, предложено от гражданското общество,” подчерта Божидар Данев, според когото в България се е родило ново гражданско общество.

„Ние работодателите носим риск в икономиката, ние създаваме работни места, формираме националния доход, заедно с данъкоплатците сме работодатели и на партиите, и на правителството, и народните избраници,” подчерта председателят на работодателската организация.
Работодателите искат да се прекрати бюджетното финансиране на всички партии.

Стопанската камара иска правителството и Народното събрание в краткосрочен план да определят краткосрочните задачи и стратегията за развитие на икономиката, с които да се гарантира просперитетът на бизнеса и подобряване на жизнения стандарт на населението.

От стопанската камара настояват правителството и Народното събрание да се въздържат от „популистки решения” като задържането на цени, финансирането на губещи предприятия и структури.

Стопанската камара предлага с акт на Министерски съвет да се забрани събирането от страна на администрацията на такси, глоби и други плащания, непредвидени изрично в закон. „ Държавата трябва да извършва своите услуги за сметка на разходите, предвидени в бюджета,” смята Данев.

Обществени поръчки

Работодателите имат и предложения, свързани с провеждането на обществените поръчки. „Търговията с влияние в нашата страна доби невероятни размери,” коментира Данев.

Обществените поръчки се печелят от четири или пет търговски организации, които увеличават няколко пъти обемите си, докато икономиката потъва, а строителният бранш се свива.

БСК предлага да има арбитражни клаузи в договорите за обществени поръчки.

Бюджет

Божидар Данев изрази мнение, че приходната част на бюджета за 2013 г. може да се изпълни, въпреки опасенията на премиера Пламен Орешарски за обратното.
„Не споделям опасенията за влошаване ликвидността в българската икономика,” заяви още Божидар Данев и напомни, че размерът на фискалния резерв е 5,8 милиарда лева.

„Ние сме против такъв бюджет, какъвто е досега, ние подкрепяме програмен целеви бюджет с точни индикатори как се изразходват средствата и какво трябва да се постигне,” подчерта председателят на работодателската организация.

Данев напомни, че между 1,2 и 1,4 милиона души в България не внасят здравни осигуровки и попита къде е НАП, за да подобри събираемостта на тези вноски.
Той отбеляза, че има ускорение в изплащането на ДДС, но настоя за публичен регистър на ДДС и акцизи, който може да бъде изготвен безплатно от БСК.

Държавата има още 200 млн. лв. задължения, но дълговете на общините са още по-тежки, допълни Данев.

Минимална работна заплата

Председателят на Стопанската камара отбеляза, че липсва оценка за въздействието на последните увеличения на минималната работна заплата, в коментар за евентуално ново увеличение.

„Минималната работна заплата може да се плаща в София, но не може да се заплаща в Дулово или Лом, това означава унищожаване на бизнес и загуба на работни места, подобни решения са твърде деликатни, когато се взимат административно,” коментира Данев.

Инвестиции

По данни на БСК в резултат на досегашното четиригодишно управление бизнес климатът се е влошил дотолкова, че изнесеният капитал се е увеличил със 100 млн. долара. „Няма нито един стратегически инвеститор за последните 23 години, в България се разрушават заводи, но не се строят нови,” коментира Данев.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички