БСК: Забавянето на влизането ни в еврозоната влошава икономиката


БСК: Забавянето на влизането ни в еврозоната влошава икономиката
Снимка: Getty Images / Guliver

3894

Всяко забавяне на присъединяването на България към еврозоната, ще влошава достъпа до финансиране, конкурентността на българските предприятия, макроикономическа стабилност, перспективите за дългосрочен растеж, възможностите за постигане на обрат на пазара на труда и продължаващата демографска и емиграционна катастрофа. Това се казва в позиция на Българската стопанска камара (БСК).

Камарата подкрепя всички усилия и мерки за ускоряване на подготовката, за незабавно приемане на Национален план за въвеждане на еврото у нас и за осигуряване на необходимата подкрепа за влизане на страната ни в Европейския банков съюз през 2017 г., ERM II - от 2017 г. и еврозоната – от 2019 г. (2020 г.).

От работодателската организация искат да влязат в състава на експертните работни групи "Макроикономически анализи и публични финанси", "Нефинансов сектор“, "Защита на потребителите" и "Комуникации" и участие в заседанията на Координационния съвет за подготовка на страната ни за членство във валутния съюз.

Анализ показва и други многобройни положителни ефекти, както за икономиките на страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) от първата вълна на присъединяване към еврозоната (Словения, Словакия), така и за втората вълна (Естония – 2011 г., Латвия – 2014 г., и Литва – 2015 г.), за които са налице повече сходства с икономическата и демографска ситуация в България.

Според Българската стопанска камара продължителното пребиваване в режим „паричен съвет“ е свързано все повече с действието на мащабни негативни ефекти, с нарастваща икономическа и социална цена при действащите външнополитически ангажименти и динамика на икономическите условия и реалности.

В този смисъл, основният въпрос на присъединяваното към еврозоната може да бъде формулиран по следния начин: Не „дали“ а „кога“, при какви условия и с каква подготовка, подчертават от БСК.

Според Камарата влизането в еврозоната носи и рискове, свързани с „раздробяването“ на ЕС, неовладяната бежанска и икономическа миграция, неразрешена дългова криза и др. Освен това се засилва зависимостта на икономиката ни от дългосрочния и краткосрочен цикъл на функциониране на икономиката на Еврозоната. Има и съмнения в ефективността на контрола над краткосрочните инфлационни очаквания в началния период на присъединяване и други.

Съществуват и рискове, свързани със забавените структурни реформи, неефективна бюджетна политика, оздравяване на банковия сектор, и присъединяване към Шенгенското пространство. Риск носят и половинчатите и забавени промени в пенсионната система, здравеопазването и други ключови сфери, които оказват натиск върху фискалната стабилност и поддържането на съответствие с критериите от Маастрихт.

Ползите пък са свързани с това, че ще бъдат намалени транзакционните разходи, на общия системен риск за банковата система, ще се улесни и рефинансирането на банковия сектор, включване на ЕЦБ като „кредитор от последна инстанция“, ще има и допълнителни гаранции за банковите депозити, ефективен външен регулаторен натиск и повишаване на доверието върху банковия сектор.

Това ще доведе до намаляване на общото ниво на лихвите - по кредитите, държавния дълг, улесняване на достъпа до финансиране, в частност - на МСП, по-ниски минимални задължителни резерви на банките. Също така ще се увеличат преките чужди инвестиции и общата инвестиционна активност. Очаква се да има и растеж и подобряване на производителността, което пък ще доведе до намаляване на натиска върху пазара на труда и заплатите.

Според проучване на Евробарометър от май 2015 г. най-голяма е подкрепата за влизане в еврозоната е в Румъния с 68%.

В България 75% от анкетираните считат, че страната ни не е подготвена да влезе в еврозоната, но 55% подкрепят влизането във валутния съюз

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички