Бюджетът на ЕС - факти и данни


Бюджетът на ЕС - факти и данни
Снимка:

549

Лидерите на ЕС ще проведат извънредна среща на върха в Брюксел, на която трябва да договорят следващия бюджет в размер на 1 трилион евро за 2014-2020 г.

Бюджетът включва три основни части – Обща селскостопанска политика, покриваща помощите за земеделие, Кохезионните фондове, които помагат на по-бедните държави членки да наваксат изоставането си, и програми за увеличаване на иновациите и на работните места.

Франс прес публикува факти и данни за плановете за разходване на средствата.

Приходите за финансиране на седемгодишния бюджет идват от няколко основни източника:

- Вноски от всяка от 27-те държави членки въз основа на техния Брутен национален доход (БНД). Това е най-големият източник, равняващ се на 68 на сто от приходите.

- Мита върху вносните стоки от държави извън ЕС и "захарно" мито, възлизащи на 12,95% от приходите. Правителствата на държавите членки на ЕС запазват 25% от получените пари, за да покрият разходите по събирането на митата.

- Ресурси на база ДДС във всяка държава членка. Те възлизат на 11,4% от общите приходи.

- Ресурси, останали от предишни години, и глоби за нарушаване на директивите и регулациите на ЕС. Те съставляват останалата част от приходите на съюза.

Седемгодишният бюджет, известен като Многогодишна финансова рамка, определя приоритетите за разходването на средствата за периода, след като лидерите на съюза договорят националните вноски и определят таваните за всяка от петте големи категории разходи:

1. Траен растеж, покриващ разходите в подкрепа на растежа и заетостта, както и кохезионните политики. Той възлиза на 48% от всички разходи.

2. Опазване и управление на природните ресурси, което включва Общата селскостопанска политика (ОПС), риболовът и околната среда. Тази категория възлиза на 37% от общите разходи, а ОПС е най-голямото перо в бюджета.

3. Граждани, свобода, сигурност и правосъдие, които покриват защитата на потребителите, здравеопазването, защитата на границите, имиграционната политика и политиката за предоставяне на убежище. Тя възлиза на 2,0% от разходите.

4. ЕС като глобален играч – покрива външната политика, хуманитарната помощ, човешките права, помощта за развитие, разширяването, политиката на добросъседство. Тази част възлиза на 6,0% от разходите.

5. Администрацията, покриваща заплати, пенсии и други административни разходи. Тя възлиза на 6,0% от разходите.

Бюджетът се равнява на 0,64 евро на ден за всички 500 млн. граждани на съюза. Водят се разговори за въвеждането на европейски данък, но за момента няма взето решение по въпроса.

Предложенията за увеличаване на собствените ресурси на ЕС не целят увеличаване на бюджета, а намаляване на вноските на държавите членки.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички