Бундесбанк: Заличаването на гръцкия дълг няма да реши нищо


Бундесбанк: Заличаването на гръцкия дълг няма да реши нищо
Снимка:

478

Президентът на германската централна банка Йенс Вайдман заяви, че е против опрощаване на гръцкия дълг от страните кредиторки.

Заличаването на гръцкия дълг няма да реши нищо. На кого ще послужи да бъдат опростени дълговете на Атина, ако страната след десет години се окаже в същото положение като днес? Гърция трябва изцяло да се реформира, посочи Вайдман в интервю за всекидневника "Райнише пост".

Германският банкер е против Европейската централна банка (ЕЦБ) да участва в евентуална операция от този тип, защото това би било равнозначно да финансира директно една държава, а това е забранено, припомни той.

Йенс Вайдман е един от главните привърженици на строгата валутна дисциплина в ЕЦБ и открито се противопоставя на нейния президент Марио Драги. Като член на ръководството й той единствен гласува срещу и открито критикува програмата за изкупуване на облигации, обявена в началото на септември от Драги, с цел да се поддържат на поносими равнища лихвите по заемите за страните в криза.

Политическите водачи явно решиха да продължат да финансират Гърция, но този помощ ще има смисъл само ако Гърция сама направи достатъчно за решаване на проблемите си, обясни той. Това не е само важен сигнал за Гърция, но и за всички останали страни в криза, добави той.

Гърция няма да може да избегне големи съкращения в публичните си разходи, но без значителната помощ, която тя получава, тези съкращения щяха да са още по-жестоки, смята Вайдман.

Атина още не е финализирала с Тройката кредитори (ЕС-МВФ-ЕЦБ) споразумението за деблокиране на жизненоважен транш от заеми за 31,2 милиарда евро, замразени през юни.

Все пак гръцките депутати гласуваха в сряда нов план за бюджетни икономии от 18,1 милиарда евро, за които настояват ЕС и МВФ. Задава се обаче ново рисково гласуване, тъй като бюджет 2013 г. предстои да бъде приет в нощта на 11 срещу 12 ноември.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички