Бундестагът позволи на Меркел да преговаря по гръцкото споразумение


Бундестагът позволи на Меркел да преговаря по гръцкото споразумение
Снимка: Getty Images

1474

Германските законодатели дадоха на канцлера Ангела Меркел зелена светлина да поднови преговорите по новото споразумение за спасяване на Гърция, след като тя упорито настояваше, че това е последният шанс за предотвратяване на хаоса в Гърция. Това предаде АФП.

Меркел, както и гръцкия ляв премиер Алексис Ципрас, беше изправена пред бунтове в собствената й партия, но все пак спечели широко одобрение от камарата, където нейната коалиция командва с мнозинство.

Спасителната програма в размер на 86 млрд. евро мина през Бундестага с 439 гласа "за", 119 "против" и 40 "въздържали се".

Обръщайки се към депутатите преди гласуването, Меркел настоя, че "ще бъде груба небрежност, ако се действа безотговорно, ако не се направи опит".

Още след маратонските преговори на срещата на върха Меркел нарече споразумението с Гърция "последен опит".

Германският одобрителен вот дойде ден, след като ръководителят на ЕЦБ Марио Драги подсили жизненоважната спешна ликвидност за гръцките банки, което ще им позволи да отворят вратите си в понеделник за първи път от три седмици.

За да се предотврати катастрофален "Grexit", парламентът в Атина рано сутринта в четвъртък прие мащабни реформи за пенсии, данъци и трудови закони, които са били по-сурови от тези, които гърците отхвърлиха в референдум на 5 юли.

Завоят на Ципрас предизвика бурни улични протести и спекулациите за предсрочни избори в Гърция, където лявата пария СИРИЗА дойде на власт с нова надежда през януари. Министрите от еврозоната възнаградиха Гърция в четвъртък, одобрявайки краткосрочно финансиране в размер на 7 млрд. евро.

Шойбле заяви, че лично той смята "Grexit" за по-добър вариант за страната, но все пак призова своите партийни членове да гласуват "за", като обеща, че ще направи всичко възможно този последен опит да бъде успешен.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички