Бюрокрацията - проблем номер едно на бизнеса у нас


Бюрокрацията - проблем номер едно на бизнеса у нас
Снимка:

873

Основният проблем, които възпрепятства бизнеса през тази година, е неефективното административно обслужване. Това сочи проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Според 80% от фирмите, участвали в допитването, бюрокрацията е най-големият им проблем. Честите изменения в нормативните документи са проблем номер две и са посочени от 76% от респондентите. Повече от половината от фирмите се оплакват от корупция в публичните институции и конкуренцията от неформалната икономика – проблеми, свързани до голяма степен с първите два: бюрокрацията и непредсказуемостта в законите.

Обезпокоителни са данните, според които над 64% от фирмите имат проблеми при намирането на служители с подходящата квалификация/образование при наличието на почти 400 хил. безработни през второто тримесечие на 2012 г.

Спрямо резултатите от 2011 г., когато БТПП проучи пречките пред бизнеса, не се наблюдава съществено подобрение в нито един аспект. Единствено има по-голям брой на фирмите, които не са имали затруднения в достъпа до финансиране. Обяснението преди всичко се свързва с по-слабата инвестиционна активност и търсене на кредити от бизнеса, отколкото с улесняване в кредитирането (едва 3.3% е ръстът на кредитите на годишна база към септември 2012 година).

Макроикономическата и фискална стабилност на страната, инфраструктурата и общата данъчна тежест са условията за бизнес, получили най-високи оценки през тази година. От друга страна фирмите са най-недоволни от съдебната система и таксите, които заплащат.

През 2012 година единственото при инфраструктурата, като част от изследваните условия за бизнес и инвестиции, преобладаващият брой фирми (59%), считат, че има подобрение спрямо 2011 година. Според членовете на БТПП най-голямо влошаване настъпва в таксите, които плащат фирмите (според 65%) и законодателната среда и регулациите (според 52%).

В институционално отношение 14% от бизнеса вижда подобрение в дейността на данъчната администрация през 2012 г. спрямо 2011 г., докато при работата на държавната администрация 7% отчитат като положителни настъпилите промени.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички