България изостава и от Румъния


България изостава и от Румъния
Снимка:

7865

Липсата на етика в бизнеса, лошото управление на фирмите и слабата защита на инвеститорите водят до ниска конкурентоспособност, беше казано на форум на фондация "Ханс Зайдел" и Института за пазарна икономика в София.

Най-новата класация на Световния икономически форум поставя България на 74-то място в света по конкурентоспособност. Слабата привлекателност на страната като място за нови капиталовложения не е само следствие на световната криза. Участието на стратегически инвеститори в лицето на реномирани международни компании в българската икономика продължава да е символично, а в нейната експортна листа рязко преобладават стоки и услуги с ниска принадена стойност.

В структурата на заетостта сред населението на България най-разпространени са професии, за които не са нужни високи степени на образование и професионална квалификация, сочат данните. Бягството на инвеститори от страната оставя "на сухо" цели стопански сектори, които доскоро имаха висока привлекателност за чуждите капитали като строителството, търговията с недвижими имоти и международния туризъм.

Закъсаха печеливши до скоро сфери

Неспирните скандали, свързани с имотни измами, спекула и грабежи в жилищата на чужденци, закупени по време на "имотния балон" в България, водят до непоправимо увреждане на имиджа на страната пред инвеститорите. В шоу на комика Рики Джървайс по телевизия Sky1, България беше споменавана като нарицателно за бизнес с имоти, от който се интересуват единствено "идиоти". Слабата защита на инвеститорските интереси от страна на българските институции, вкл. и от съдебната система, заедно с непочтеността в бизнес-отношенията имат и съвсем конкретно отражение в международните сравнителни изследвания.

В най-нова класация на Световния икономически форум за 2011/2012, България е поставена на 134-то място от общо 142 държави по показателя "етично поведение в бизнеса". Пак в същата класация румънският бизнес е поставен на 103-то място, а този в Полша - на 52-ро място, което е най-доброто представяне сред новите членки на Евросъюза. Полша е най-напред и по качеството на корпоративното ръководство в бизнеса, където тя заема 41-во място. Там Румъния е 98-ма, а България - 121-ва, което означава, че е слязла с десет места само за една година. По показателя "Наличие на професионални мениджъри в бизнеса" България е на 111-то място, а Румъния - на 84-то.

В направената от Световния икономически форум класация за степента на защита на инвеститорите и качеството на рамковите условия за нови капиталовложения, Полша и Румъния стоят на доброто за Източна Европа 36-то място, а България е на място номер 100. А според най-новото подреждане на Световната банка по индекса за защита на инвеститорите българската икономика е паднала дори до 120-то място. В същата престижна класация източноевропейската "отличничка" Словения заема 20-та позиция.

Как българският бизнес оценява неприятните изводи?

Отговор на този въпрос дава проведена от Университета за Национално и Световно стопанство в София анкета сред членовете на управителните и надзорните съвети на водещи български компании. Любопитното в случая е, че бизнесмени, които са в корпоративните ръководства от по-малко от три години, изразяват несъгласие с данните от класациите на Световния икономически форум и Световната банка.

Половината от кадрите със стаж между три и пет години обаче ги приемат. Близо две трети от шефовете на представения на Фондовата борса едър и среден бизнес изразяват съгласие с данните за конкурентоспособността на българското стопанство.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички