България - по-трудна за правене на бизнес


България - по-трудна за правене на бизнес
Снимка:

479

Средата за правене на бизнес в България се влошава.

Страната ни падна с две позиции в рейтинга за положителната бизнес среда Doing Business 2013 на Световната банка и вече е на 66 място от 185 държави в света.

В шест от общо 10 отчитани показателя страната ни бележи влошаване - "Започване на бизнес", "Получаване на разрешителни за строеж", "Достъп до електричество", "Защита на инвеститорите", "Достъп до кредитиране", "Плащане на данъци".

Подобрение постигаме в областите "Уреждане на несъстоятелност", "Трансгранична търговия" и "Прилагане на договорите". Без промяна е останала категорията "Регистриране на собственост".

В България по-лесно се получават разрешителни за строителство, както и плащането на такси и данъци, но като цяло процесът на стартиране на бизнес се е усложнил.

Страната ни се намира на 57-мо място по започване на бизнес, което е отстъпление от предходната година, когато сме били на 48. При получаването на разрешително за строеж отстъплението спрямо миналата година е по-малко: слезли сме на 123 от 119-то място.

Въпреки по-лошите резултати, нашата страна стои добре в сравнение с двете най-силни балкански държави: Турция и Гърция, които са съответно 71 и 78. Родината ни се представя по-добре и от Румъния, с която традиционни ни сравняват. Нашата северна съседка е 72.

С най-благоприятни условия за водене на бизнес е Сингапур. Сред лидерите са още Хонконг, Нова Зеландия, САЩ и Дания.

През последната година най-голям прогрес в облекчаването на условията за водене на бизнес са постигнали Полша, Шри Ланка, Украйна, Узбекистан, Бурунди, Коста Рика, Монголия, Гърция, Сърбия и Казахстан.

От 2005 г. средното време за започване на бизнес е намаляло от 50 на 30 дни, а в страните с нисък доход този среден срок се е съкратил наполовина.

За последните осем години средният срок за предаване на права върху собственост е намалял с 35 дни, от 90 на 55, а средната цена се е свила с 1,2 процентни пункта от 7,1 до 5,9%.

За последните осем години подобрения са регистрирани и в данъчната система. В резултат на тях е намаляло времето, необходимо за плащането на основните данъци.

СБ и Международната финансово корпорация за десети път съставиха ежегодния си рейтинг Doing Business, който показва какви трябва да бъдат условията за правенето на бизнес през 2013. Целта на класацията е да опише условията за работа на малките и средни предприятия в страните, отбелязват авторите й.

По-добрият бизнес климат може да помогне за стимулирането на икономическия ръст, като се намали дълговото време, посочват от Световната банка.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички