България потвърди кандидатурата си за членство в ОИСР


България потвърди кандидатурата си за членство в ОИСР
Снимка:

544

С писмо от министър-председателя Бойко Борисов България потвърди днес желанието си за пълноправно членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Писмото беше връчено от посланика на Република България във Франция Марин Райков на Генералния секретар на ОИСР Анхел Гурия, съобщиха от външно министерство.

Посланик Райков изтъкна макроикономическата стабилност и бюджетната дисциплина у нас на фона на проблемите, с които се сблъскват нашите съседи. „Членството в ОИСР допринася за предвидимостта и доверието, които са важни фактори за привличане на чужди инвеститори”, подчерта той.

Генералният секретар на ОИСР отбеляза, че присъединяването към организацията не е еднократно действие, а процес. Това означава страна ни да задълбочи връзките си със структурите на ОИСР и да извлече полза от съвместната работа.

ОИСР е официално създадена на 30 септември 1961 г. Основната й задача е изграждането на силни икономики в страните-членки, подобряване на ефективността, стимулирането на пазарните отношения, развитие на свободната търговия и принос към развитието на индустриализираните и развиващите се страни. Организацията осигурява форум на правителствата да дискутират, развиват и усъвършенстват икономическата и социалната си политики, да намират отговори на общи проблеми и да координират вътрешната и международната политика в определени области.

Членството на България в организацията ще повиши доверието в българската икономика от страна на международните финансови среди и инвеститори. То ще засили също ролята на България в региона на Югоизточна Европа като призната икономика, която участва активно във формирането на политиките и прилагането на добрите практики на регионално равнище.

България има успешен опит в сътрудничеството с ОИСР посредством тематичните програми, чието начало е поставено в ранния етап на прехода. Страната ни участва като пълноправен член или със статут на наблюдател в редица работни групи и комитети на организацията.

През 2007 г. България подаде молба за членство в ОИСР и през последните 5 години показа твърд политически ангажимент да изпълни задълженията си като страна членка на ЕС и да прилага стандартите на Организацията на икономическо сътрудничество и развитие.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички