Българинът - все по-черноглед


Българинът - все по-черноглед
Снимка:

631

Нарастване на песимизма в оценките и очакванията на българските потребители през октомври в сравнение с юли, отчитат родните статистици.

През изтеклия месец общият показател на доверие на потребителите намалява с 4.3 пункта спрямо равнището си отпреди три месеца, което се дължи на пониженото доверие сред населението както в градовете, така и в селата - съответно с 4.6 и 4 пункта.

Мненията за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията им за следващите дванадесет месеца са по-неблагоприятни спрямо предходното наблюдение.

По-песимистични в сравнение с юли са и оценките и очакванията на потребителите относно промените във финансовото състояние на техните домакинства.

Оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца са също по-неблагоприятни в сравнение с мненията, изразени три месеца по-рано. Инфлационните очаквания се запазват и за следващите дванадесет месеца.

Настоящата икономическа ситуация в страната се оценява от по-голямата част от потребителите като неблагоприятна за спестяване, а и очакванията им по отношение на възможността да спестяват през следващите дванадесет месеца се влошават.

Последната анкета отчита влошаване на общата оценка да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба в настоящата ситуация. Отрицателни са и промените в стойностите на балансовите показатели за очакваното извършване на разходи за „покупка на кола”, за „покупка или построяване на жилище (вила)” и за „подобрения в дома” през следващите дванадесет месеца.

От НСИ днес публикуваха данни и за безработицата в периода юли-септември.

Безработните лица са 392.9 хил., а коефициентът на безработица - 11.5%. В сравнение със същото тримесечие на 2011 г. коефициентът на безработица се увеличава с 1.3 процентни пункта.

Песимизмът нараства и по отношение на безработицата в страната през следващите 12 месеца, като мненията на населението и от градовете, и от селата се изместват към по-негативните очаквания.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички