Българите не одобряват икономическата политика на Борисов


Българите не одобряват икономическата политика на Борисов
Снимка:

481

Мнозинството от българите - 72%, не одобрява икономическата политика на своето правителство, като броят им е вторият най-висок в Европа.

Това показват данните от изследването "Трансатлантически тенденции" на авторитетната германска неправителствена организация "Джърман Маршал Фонд", съобщи БГНЕС.

89% от българите са се чувствали най-тежко засегнати от европейската икономическа криза през 2011, което представлява ръст от 5% спрямо 2010, когато в това отношение по-недоволни са били единствено румънците.

Броят на българските граждани, които се чувстват тежко засегнати от финансовата криза, остава стабилен и много висок, посочват авторите на проучването.

Според 53% членството в ЕС не е повлияло положително върху икономиката на страната. 45% от българите също смятат, че въвеждането на еврото ще им се отрази лошо.

63% от българското общество одобрява мерките на ЕС за справяне с кризата, а 66% гласуват доверие на германската канцлерка Ангела Меркел. Това е вторият и най-висок резултат в Европа.

Европейският съюз продължава да бъде най-популярен сред най-новите си членки. В България и Румъния положителното отношение към Евросъюза е съответно 88% и 84%. Българите гледат най-положително на Германия (88%)и Гърция (53%).

Анкетата още обръща внимание на позицията на българите относно Китай, Русия и Близкия Изток. 65% от нашите сънародници не изпитват тревога от военната мощ на Китай.

47% имат положително мнение за Израел, което е най-високото от всички изследвани държави. Швеция и България са единствените страни, в които преобладаващата част от населението одобрява интервенцията в Ирак, съответно 56% и 55%.Освен това мнозинството в същи тези две страни подкрепя и военната намеса в Афганистан, съответно 62% и 56%.

Единствените страни в Европа, споделящи положително мнение за Русия, са Словакия (64%) и България (78%), което е с 10% спад спрямо 2011.

Въпреки че остава положителен, рейтингът на американския президент Барак Обама в България се понижил с 21 пункта за последните три години и вече е 51%.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички