Целият свят усеща последиците от забавянето на китайската икономика


Целият свят усеща последиците от забавянето на китайската икономика
Снимка:

495

Производството в Китай бележи поредно забавяне през юли, а и състоянието на трудовия пазар в Поднебесната империя се влошава. Тези фактори допълнително затрудняват преминаването на страната към вътрешноориентирана икономика и оказват влияние върху целия свят – от ръста на японския износ до свиването на продажбите на Apple, пише „Ройтерс”.

Откакто поеха властта през март новите китайски лидери толерират стремежа към по-малък ръст и се опитват да засилят местното потребление за сметка на износа. Те обаче изпращат смесени сигнали по отношение на това колко точно е „по-малък ръст” за тях.

В сряда индексът Markit, който отразява нагласите на мениджърите от производствения сектор, се понижи за Китай от 48.2 до 47.7 пункта. Това е трето поредно намаляване на показателя, безработицата в страната пък се увеличава. Повечето експерти очакват ръстът на китайската икономика да продължи да се движи около 7%. През второто тримесечие на 2013 г. той бе 7,5 % на годишна база, като се забавя за девето поредно тримесечие.

Въпреки известни притеснения от страна на инвеститорите, президентът на страната Си Дзинпин увери, че властите няма да допуснат растежът да се свие прекалено. От китайското Министерство на индустрията пък обявиха, че техен приоритет е преструктурирането на традиционни отрасли в държавата като металопроизводството, корабостроенето и др.

Всъщност Китай се е превърнал в такъв масов вносител на стоки, че всяко намаление в търсенето оказва ефект върху целия свят. Износът на Япония към Поднебесната империя например се е свил до 4,8 % през юни в сравнение с 8,3% през май. За последното тримесечие пък приходите на технологичния гигант Apple от Китай са намалели с 14% на годишна база. Това е доста сериозен проблем за компанията, която досега разчиташе много на китайския пазар.  

Икономическите промени в Китай са повлияли сериозно и на британския експорт на метала мед (който Китай внася в огромни количества), както и на стойността на австралийския долар, тъй като Австралия изнася стоките си предимно в Поднебесната империя.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички