Централните банки продават повече злато, отколкото купуват


Централните банки продават повече злато, отколкото купуват
Снимка:

471

Световните централни банки активизираха продажбите на злато, което може негативно да се отрази върху цената на този благороден метал, коментира "Уолстрийт Джърнъл", цитиран от БГНЕС.

През последните години именно търсенето на злато от централните финансови институции беше една от причините за неговата висока цена, отбелязва изданието.

Според данните на Международния валутен фонд, през септември 2012 за пръв път от година са регистрирани чисти продажби на злато от световните ЦБ.

Само Бразилия и Украйна са били активни купувачи на злато през миналия месец. Темповете на продажби на благородния метал започнаха да изпреварват покупката му след няколко тримесечия на устойчиво търсене, особено от страна на ЦБ на бързоразвиващите се страни, които диверсифицираха своите резерви.

Най-големите продавачи на злато през септември бяха Русия, Беларус и Казахстан. Техните резерви намаляха през изминалия месец с общо 129 хиляди тройунции злато, съобщава МВФ.

Едновременно с това, Бразилия и Украйна придобиха общо около 66 хиляди тройунции.

Експертите предупреждават, че промяната на тенденцията може да окаже натиск върху цената на златото в краткосрочна перспектива, макар в момента да цари спокойствие на пазара.

Анализаторът от Ю Би Ес Едел Тули отбелязва, че "данните за активността на световните ЦБ на пазара на злато през август и септември са смесени, макар активността на ЦБ от двете страни на пазара да е необичайна".

Участниците на пазара вместо безпокойство, по-скоро отбелязват като положителен сигнал търсенето от страна на Бразилия.

"Действията на Бразилия са много интересни. Страната е единствената от групата БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай), на която й предстоеше да попълни запасите си от злато. Ако тази покупка е част от дългосрочна стратегия, това е много положително за пазара. Валутните резерви на Бразилия са внушителни – около 377 милиарда долара. Потенциалът на тази държава да купува злато е голям, ако тя пожелае наистина да диверсифицира своите резерви", коментира анализаторът по скъпоценни метали на Мицубиши Корп Матю Търнър.

Голямото търсене на злато от страна на ЦБ на бързоразвиващите се страни през последните години е резултат от реакцията на дълговата криза в Европа. Последната се отразява на традиционните резерви във валута, включително в американски долари и евро. Всичко това доведе до поскъпването на жълтия метал.

Според оценките на GFMS, през 2011 г. ЦБ по света са купили около 430 тона злато, което е над пет пъти повече спрямо предходната година и е максималното количество от 1964 г., когато се публикуват подобни данни.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички